Lesz megvalósíthatósági tanulmány

166

Várhatóan tavaszra készül el a megye több településén a víz- és szenny­vízhálózatot korszerűsítő és bővítő Harvíz-projekt megvalósít­hatósági tanulmánya. Az eredetileg decemberi határidőre szerződött munka Székely­udvarhely és Parajd csatlakozása miatt igényel több időt. Van rá esély, hogy nyáron elinduljanak a közbeszerzések, de más szolgáltatók negatív példái megfeszített tempót diktálnak.

bdr

A három cég – Greenviro Kft., Fichtner Envi­ron­ment Kft. és Fichtner Wa­ter and Trans­portation Kft. – tömörüléséből álló konzulenssel tavaly februárban 10 hónapos határidővel írták alá a megye több települését érintő vizes közműrendszer-felújítást és -bővítést megalapozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítését. Időközben csatlakozott a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társuláshoz Székelyudvarhely és Parajd is, és mivel e kettőnek a fejlesztése is szerves részévé vált az óriásprojektnek, a decemberi határidő tarthatalannak bizonyult. Mint a Harvíz Rt. Projektmegvalósítási Irodájának vezetője, Moldován-Reinitz József lapunkkal közölte: tavaszig kell elkészülnie a tanulmánynak. Egyes települések esetében már elkészültek a szükséges írott és rajzolt dokumentációk, de csak a teljes tanulmánnyal lehet elindulni „Brüsszel felé”.
– A megvalósíthatósági tanulmány több település víz- és szennyvízhálózata rendszerének bővítéséből, felújításából áll össze. Vannak helységek, ahol már leszögezték a kívánt beruházást, de ez csak akkor véglegesül, ha az EU is jóváhagyja. Mivel a rendszerek egymással összefüggésben állnak, akkor mondhatjuk, hogy elkészült a tanulmány, ha annak minden hozzátartozó melléklete is elkészült – fejtette ki Moldován-Reinitz József. Hozzátette: miután a konzulens végez a tanulmánnyal, azt először Bukarestnek, majd Brüsszelnek kell jóváhagynia. – Reméljük, hogy a mi esetünkben gördülékenyen fog menni. Vannak olyan szolgáltatók az országban, amelyeknél ez már két éve folyamatban van.
A pályázati dokumentációknak egyébként nyárig kell összeállniuk, és ha ez megtörténik, akkor elkezdődhetnek a közbeszerzések. A fejlesztésben érdekelt településeken már tartottak lakossági fórumokat – közölte kérdésünkre a Harvíz –, de igény szerint újabb találkozókra is nyitottak.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek