Lesz elegendő új típusú beutaló

Júliustól csak ezt lehet használni

224

Minden orvosi rendelőbe megérkeznek ezen a héten az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kibocsátott új típusú beutaló-formanyomtatványok. A kezdeti hiányt nemrég pótolta az intézmény, és az új dokumentumok használata július elsejétől vált kötelezővé – tájékoztatott Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója.

A megyei egészségbiztosító pénztár székháza. Nyomtatványcsere Fotó: László F. Csaba / Archív

Egészségügyi miniszteri, valamint az országos egész­ségbiztosítási pénztár igaz­gatójának rendeletével változtatták meg nemrégiben a nem kórházi, úgynevezett paraklinikai szolgáltatásokra (radiológia, CT-, mágnesesrezonancia-vizsgálat stb.), valamint a kórházi bennfekvésre vonatkozó beutalók (küldő­papírok) formáját. Június 30-ig a régi és az új típusú nyomtatványokat egyaránt lehetett használni, azonban júliustól kezdődően csak az újakat fogadják el.
Hargita megyében több orvos is jelezte az elmúlt időben az egészségbiztosítási pénztárnak, hogy fogyóban vannak az új típusnyomtatványok, és aggodalmukat fejezték ki, hogy ettől a héttől kezdődően nem tudnak beutalókat kiállítani a betegek számára.
Az országos egészségbiztosító június 21-ig 2,6 millió újfajta beutalót nyomtatott ki, amelyből 1,13 millió példányt küldtek szét az országba, ezt követően pedig a maradékot is. Mivel az igénylések száma tovább nőtt, újabb 1,65 millió példányt nyomtattak, ezekből érkezett meg Hargita megyébe június 26-án 35 ezer darab.
– Az újonnan érkezett formanyomtatványok szétosztása már elkezdődött, és azt az ígéretet kaptuk, hogy e hónap végéig még 150 500 formanyomtatványt küldenek Hargita megyének. Ezúton szeretnénk tájékoztatni tehát az orvosokat, hogy lesz elegendő beutaló. A betegek számára pedig fontos megjegyezni, hogy a múlt hónapban, a régi formanyomtatványokra kiállított beutalókat lejárati idejükön belül (ami lehet 15 nap, de akár 90 is) továbbra is elfogadják az egészségügyi szolgáltatók, tehát nem kell újat kérni az orvosnál, ha azok még érvényesek – hívta fel figyelmünket Duda Tihamér.
Az igazgató megjegyezte, hogy az új formanyomtatványok bevezetése egy átfogóbb átalakítás része: most, július elsejétől kellett volna érvénybe lépnie annak a változásnak is, miszerint a paraklinikai szolgáltatásokat, valamint az ártámogatott gyógyszereket más megyében is igénybe lehetett volna venni. Ennek bevezetését azonban jövő év január elsejére tolták. Oka főként az, hogy mindennek az informatikai rendszer átalakítását is magával kellene vonnia.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.