Lesz-e babakelengye-program Székelyudvarhelyen?

Újszülött számára szánt ruhácska. Számos családnak jól fogna a csomag
157

Több romániai városban már van, Székelyföldön még nincs a gyermeket vállaló családoknak segítséget nyújtó úgynevezett babakelengye-csomag. Szé­kelyudvarhely önkormányzata lenne az első, aki bevezeti, ám egyelőre hibádzik a jogi alap.

Újszülött számára szánt ruhácska. Számos családnak jól fogna a csomag

Tavaly októberben kezdeményezte a babakelengye-program bevezetését, javaslatát írásban is benyújtotta az udvarhelyi önkormányzathoz Lőrincz Edit, az MPP-EMNP koalíció képviselője. Mint lapunknak elmondta, az ötletet az inspirálta, hogy személyesen tapasztalta, a kisbaba érkezésével járó kiadások jelentős anyagi terhet rónak a fiatal szülőkre, a költségek fedezését nehezíti, hogy az állami gyermeknevelési támogatást is csak három hónapos késéssel folyósítják. A kezdeti nehézségeken könnyítene az ún. babakelengye-csomag, amit meghatározott feltételrendszer alapján az önkormányzat juttatna a családoknak.

Gyermekenként legalább 500 lejt javasol
– A javaslat benyújtása előtt alaposan tájékozódtam, magyarországi példákat találtam, de az is kiderült: ilyen jellegű támogatást több hazai település önkormányzata is nyújt. A romániai úttörő Bukarest volt. Fontos, hogy ez nem állami támogatás és nem is járna alanyi jogon, kérvényezni kellene, az egyszeri támogatásra pedig csakis azok az udvarhelyi családok lennének jogosultak, akik a kritériumrendszerben meghatározott feltételeknek – például munkahely, állandó udvarhelyi lakcím – megfelelnek. Az volt az elképzelésem, hogy az első gyermek után 500 lej értékű legyen a csomag értéke, a második, harmadik és további gyermekek után pedig ennél magasabb. Tudom, mindez a kiadásokhoz viszonyítva csak jelképes segítség lenne, de a babakelengye-programnak leginkább üzenet értéke legyen minden családot alapító és kisbabát vállaló család számára: a városvezetés figyel a gyermeket vállalókra. Egyfajta köszönet, hogy itthon maradtak, itt próbálnak boldogulni. A gyermekek a jövőnket jelentik. Ha nincsenek kisbabák, ha nem itthon szülnek a kismamák, kinek épülnek a játszóterek, a sportpályák, az iskolák? Szükség van rájuk, de ezt mindnyájan tudjuk. Ezért éreztem, hogy jól jönne egy kis odafigyelés, segítség, támogatás – fejtette ki Lőrincz Edit. A beterjesztő úgy véli, a születések száma (2016-ban 306, 2017-ben 340 udvarhelyi baba született) alapján a babakelengye-projekt nem jelentene érvágást a városi költségvetésben. Különösképp, hogy az erre szánt összeget nem egy tételben kellene elkölteni.
Kezdeményezését a képviselő tesztelte az udvarhelyi édesanyák körében: kiderült, van igény rá. Az édesanyák többsége nem a pénzre, hanem a babaholmikat – pelenkát, piperecikkeket – tartalmazó csomagra szavazott.

Törvényes megoldást keres a hivatal
A Lőrincz által tavaly előterjesztett ötletet üdvözölték a frakcióban, de még nem vitatta meg az önkormányzati testület. Mivel e hónapban elkészül a város idei költségvetése, megkérdeztük a polgármesteri hivatalt: lesz-e pénze a városnak a Székelyföldön elsőként megvalósítandó programra, illetve milyen formában valósítanák meg?
– A kelengyeprogram egy vitathatatlan gesztus értékű intézkedés lenne a városvezetés részéről, de az előterjesztett formában nem volt jogilag alátámasztott és megszavazható, a hivatal jogászai semmilyen törvényes megoldást nem találtak arra, hogy a kelengyeprogram keretén belül akár pénzt, akár egy értékes csomagot adhasson a hivatal magánszemélyeknek. Tudomásunk van arról is, hogy ezt, vagy ehhez hasonló „segélyt” a főváros egyes kerületeiben, illetve más városokban is osztanak, de ez még nem jelenti azt, hogy az említett helyeken törvényesen járnak el. A városvezetés nem mondott le erről az amúgy kifejezetten jó programról, keressük a megoldást ennek kivitelezhetőségére, akár szociális osztály, akár civil szervezetek bevonásával, közvetítő szerepével. Amikor támadhatatlan jogi keretek között, törvényes úton megvalósíthatónak látjuk ezt a programot, mindenképpen szeretnénk bevezetni. Az idei költségvetésben szerepelni fog egy ilyen programra elkülönített összeg. Ha a program megvalósulhat és az összeg nem elegendő, ezt az év második felében, költségvetési módosítással ki lehet majd egészíteni – válaszolta lapunknak Ember Attila előadó, a hivatal közérdekű információk és iktató részlegének munkatársa.

Lázár Emese

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.