Lépfene ellen oltják a juhokat, szarvasmarhákat

69

A szarvasmarhák vérvételével, lépfene elleni oltásá­val, valamint leukózis-, bru­cellózis-szűrővizsgálataival folytatják az állatállomány tavaszi ellenőrzését a Hargita megyei állatorvosok – tájékoztatta lapunkat Ladó Zsolt, a megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője. A szakember leszögezte: a lépfene elleni oltást ugyanakkor a juh esetében is elvégzik, mégpedig a legeltetési szezon kezdete előtt. A tavaszi oltási kampányból a portákat védő, valamint a nyájat kísérő pásztorkutyákat sem hagyják ki: veszettség ellen az állatorvos a február–március közötti időszakban több mint 40 ezer házőrzőt – a Hargita megyei kutyaállomány 93 százalékát – oltották be, illetve ahol szükséges volt, azonosító csippel is ellátták.
– A fennmaradó 7 százalékot a három hónapnál fiatalabb kutyák jelentik. Őket az állatorvos-kollegák egész évben folyamatosan, a három hónapos életkor elérését követően oltják be veszettség ellen. Pásztorkutyák esetében – még a nyájak kihajtása előtt – egy felüloltásra is sor kerül, annak érdekében, hogy biztos legyen, a veszettség elleni oltási kampányból a juhseregeket kísérő kutyák egyike sem marad ki – indokolta a pótoltás szükségességét a megyei főállatorvos.
A kezelésekért az állattartó gazdák nem kell fizessenek: az országos állategészségügyi stratégia program keretében végzett oltási kampányok költségeit az állami költségvetésből finanszírozzák.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek