Lenyűgöző maratoni előadás

Máté passió a Szent Ágoston-templomban

749

Nem mindennapi élményben lehetett része Csíkszereda zenekedvelő közönségének péntek este: a Régizene Fesztivál keretében hallhatta korhű hangszereken Bach Máté passió című remekművét. A több mint háromórás maratoni előadást telt ház előtt mutatták be a Szent Ágoston-templomban.

150 fellépőt megmozgató produkció. Egyedülálló mű és előadás Fotó: Facebook / Régizene

Már jóval az előadás megkezdése előtt betelt minden ülőhely a Szent Ágoston-templomban, nagyon sokan voltak kíváncsiak a jubiláló Barokk Fesztiválzenekar és Fesztiválkórus, valamint a fennállásának 85. évét ünneplő brassói Bach kórus közös előadására. Egy nappal korábban a bukaresti Atheneumban adták elő az oratóriumot. Az előadás országos premiernek bizonyult, mert Bach – egyébként gyakran játszott – remekművét korhű hangszereken szólaltatta meg a fesztiválzenekar, a bukaresti fellépésnek komoly visszhangja volt a román kulturális sajtóban és a szakmai körökben.
A rendezvényt vendégül látó Szent Ágoston-templom lelkészének köszöntője után a brassói Fekete-templom evangélikus lelkésze, Christian Plajer rövid értekezésében hangolta rá a közönséget Bach remekművének hallgatására, majd ő is elfoglalta helyét a brassói kórus soraiban.
Steffen Schland brassói karnagy vezényletével és a csíkszeredai fesztivál iránt elkötelezett Ulrike Titze drezdai koncertmester irányításával csendültek fel Bach dallamai, érzékletesen mutatva be Krisztus szenvedéstörténetét. A hazai, magyarországi és nyugati zenészekből verbuvált zenekarok, a csíkszeredai Lux Aurumque és a brassói Bach kórusokra épülő énekkarok, no meg a brassói és a madéfalvi gyermekkórusok, valamint a szólisták – Gebe-Fügi Renáta kolozsvári szoprán, Susanne Langner berlini mezzoszoprán, Szerekován János budapesti és Nicolae Simonov bukaresti tenor, Matthias Weichert drezdai, illetve Dan Popescu brassó basszus – közös munkájának eredményeként felejthetetlen élményben lehetett része a közönségnek, amely hosszas tapssal jutalmazta a művészek játékát.
A brassói Musica Barcensis fesztivállal együttműködésben megvalósult produkciót tegnap este Brassóban, a Fekete-templomban is bemutatták.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.