Lenyűgöző kerékpárosok

55

Szombaton immár tizedik alkalommal körözhettek Csíkszereda utcáin profi kerékpárosok versenykörülmények között. A Székelyföld Kerékpáros Körverseny tízéves története során az idén volt a legerősebb a mezőny, és itt nem csupán a kilenc kontinentális csapat tagjai, hanem a kanadai, a francia és a magyar klubcsapatok sportolói is hozták azt a teljesítményt, amit inkább a konti-csapatokra jellemző.
Csütörtökön olyan tempóban mentek a kerékpárosok, amit egy éppen tanulóvezető is megirigyelhetne. Az, hogy egy óra után a mezőny átlagsebessége 51 kilométer/óra volt, és hogy két és három óra után is 49 kilométer/órás átlagsebességgel haladtak a kerékpárosok, a fiatal, de tapasztalt nemzetközi bírót is meglepte. Sosem volt ilyen gyors a mezőny a székelyföldi körversenyben, ez is bizonyította, hogy a tizedik viadalra nemcsak a szervezők, hanem a kerékpárosok is nagyon készültek.
Pénteken a hűvös idő, majd a zuhogó eső ellenére, amely Zeteváraljától Hargitafürdőig áztatta a mezőnyt, bátran és óriási tempóban tekertek. Habár a Hargitafürdőre vezető hegymenés megfogta őket, a győztes mégis 39 km/h-s átlaggal fejezte be a szakaszt. Pozdnyakov aztán szombat délelőtt is megmutatta, az orosz kerékpáriskola az egyik legjobb a világon, közel 28 kilométer/órás átlagsebességgel kerekezett fel a Hármaskereszttől Hargitafürdőre. Csak összehasonlításképpen, tavaly a román olimpikon Sergei Tvetkov idejéhez képest kilométerenként kilenc másodperccel volt jobb az orosz. Délután a város közötti körözés igazi taktikai verseny volt, a mezőny átlagsebessége 42 km/h-t tett ki, és ugyanennyi volt a Székelykör Kerékpáros Körversenyen is a mezőny átlagsebessége.
Noha idén is – ahogy az elmúlt években is – sokan zúgolódtak, hogy a városközpontban autóval nem lehetett szombaton délután közlekedni, tíz éve a városnapokat követő első hétvégén ez így van – négy óráról van szó. Ki lehet bírni. És ki is kell bírni, hiszen ez alatt olyan sportolókat láthatunk a város utcáin, akiket amúgy csak tévében.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.