Lendület és újratervezés

A bizakodást olykor a túlzott bürokrácia nehezíti

83

Lövétén a 2018-as évben négy nagyobb volumenű terv kivitelezésén dolgozott az önkormányzat. Mihály Dénes pol­gár­mesterrel ezekről a kivitelezésekről, a menet közben jelentkezett nehézségekről és a további elképzelésekről beszélgettünk. Vannak olyan pillanatok, amikor megtorpanni látszik a munka, de megfelelő hozzáállással négy, folyamatosan körvonalazódó, terv megvalósításán dolgoznak.

Mihály Dénes Fotó: Simó Márton

Nem tudták megpályáztatni a Szeltersz felé vezető út modernizálását, mert az elkészített kivitelezési tervben olyan részletek voltak, amelyeket újra kellett kalkulálni, bizonyos új munkálatok váltak szükségessé, amelyek jelentősen megváltoztatták a költségvetést. Meghirdették ugyan ezt a pályázatot közbeszerzésre így is, a javasolt változtatásokkal, de egyetlen cég sem jelentkezett, hiszen ilyen feltételek mellett a munkálatok nem teljesíthetők.
– Ebben az esetben részleges költségvetés-módosítást kell a fejlesztési régió központjában, a gyulafehérvári kirendeltségen, ha ezt így jóváhagyják, akkor léphetünk tovább, és ismét meghirdethetjük – mondja a polgármester.
Az egymillió euróhoz még kell 450 ezer, ha ezt sikerül jóváhagyatni tervmódosítással, akkor megvalósul az elképzelésünk.
A falu között épülő csatornahálózat és az utcák aszfaltréteggel való burkolása, valamint a vízelvezető sáncok kialakítása egymással összefüggő munkálatok, hiszen csak akkor lehet aszfaltozni és betonozni, ha a háztartásokat már rákötötték a hálózatra. Az aszfaltozást tavasszal kezdik, mihelyt enyhül az időjárás, de csak 3-4 utcában, amelyeket nem érintenek a vízhálózat építésével, vagy a csatornázással kapcsolatos beavatkozások.
A futballpályáról a polgármester elmondta, hogy a tervek elkészültek, a pályáztatás megtörtént, ehhez is hozzáláthatnak, mihelyt az időjárás azt lehetővé teszi.
Közismert tény, hogy a megye számos községében, így Lövétén is elhatározták új napközi otthon létrehozását, amelynek tervei elkészültek, de még nem kezdték el a közbeszerzási eljárást. Az ilyen jellegű intézmények igen fontosak, hiszen növelik a község lakosságmegtartó képességét, ami a viszonylag népes Lövétén is fontos, hiszen a község mai napig érzi, hogy a kilencvenes évek elején innét több száz pályakezdő család távozott, akiknek gyermekei másutt nőttek fel. Több mint valószínű, hogy újra kell írni ezt a projektet is. Nem biztos, hogy a szükséges önrész növelése nélkül meg tudják ilyen formában valósítani, hiszen időközben emelkedett az építőanyagok és a szolgáltatások, az energia ára, illetve az építőiparban a segédmunkások fizetését is bruttó 3 ezer lej fölé kérik számolni. Ilyen feltételek mellett sem a hivatal, sem a szakcégek nem tudnak továbblépni, holott egyre inkább szorít a 2020-as határidő.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek