2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Az utca nyomására távozott posztjáról Victor Ponta

Embereknek kellett meghalniuk ahhoz, hogy lemondjon ez a kormány – hangsúlyozta tegnap délutáni sajtónyilatkozatában Klaus Johannis államfő Victor Ponta miniszterelnök bejelentésére reagálva, miszerint benyújtja lemondását. A kormányfő lemondása az este folyamán érkezett az államelnöki hivatalba, elfogadásával a kormány – egy új kormányfő kinevezéséig – ügyvezető feladatokat lát el.

Victor Ponta újságíróknak nyilatkozik. Megerősített lemondás Fotó: Domján Levente
Victor Ponta újságíróknak nyilatkozik. Megerősített lemondás Fotó: Domján Levente

Lemondott kormányfői man­dátumáról Victor Pon­ta, miután kedd este mintegy 25 000 tüntető követelte a miniszterelnök és Bukarest IV. kerületének UNPR-s polgármestere, a Piedoneként ismert Cristian Popescu távozását posztjáról. A lemondást kilátásba helyező bejelentést Liviu Dragnea PSD-elnök tette a déli órákban, majd megerősítette Ponta is. Dragnea azzal indokolta a döntést, hogy a koalíciós partner Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) vezetője, Gabriel Oprea belügyminiszter nem vállalta a felelősséget a pénteki bukaresti szórakozóhelyi tragédiáért – amelynek eddig 32 halálos áldozata van –, mint ahogy nem vállalta a felelősséget a főváros negyedik kerületi UNPR-s polgármestere, Cristian Popescu Piedone sem. Dragnea szerint „nem lehet a társadalomtól elszakadva politizálni”, s „mivel az érintett koalíciós társak nem vállalják a felelősséget a múlt héten történt tragédiáért, a miniszterelnök benyújtja lemondását”.
Victor Ponta elmondta, nem hagyhatta figyelmen kívül a változásra irányuló társadalmi igényt. „Nem hagyom, hogy a bukaresti tragédia felelőssége csak a helyi önkormányzatot és a különböző hatóságokat terhelje. Magamra vállalom ezt a felelősséget” – mondta.
Megszólalt az ügyben Gabriel Oprea kormányfőhelyettes, belügyminiszter is, aki a sajtónak elmondta, hogy kedd este négyszemközti találkozón közölte vele Victor Ponta lemondási szándékát. Az UNPR elnöke azt is megjegyezte, hogy nem kíván az új kormány tagja lenni.
A lemondott kormányfő bejelentette, hogy utódjául, ügyvezető kormányfőnek Mircea Duşa védelmi minisztert javasolja, Duşa pedig azt mondta, ha az államfő megbízza az ügyvezető kormányfői teendők ellátásával, készségesen elvállalja a megbízatást.
Az alkotmányos előírások szerint a kormány lemondása esetén az új kormányfő kinevezéséig és az új kabinet megalakulásáig a lemondott kabinet egyik miniszterét bízza meg legfennebb 45 napra az államfő az ügyvezető kormányfői feladatok ellátásával.
A délután folyamán sajtónyilatkozattal állt a közvélemény elé Klaus Johannis államfő. Az elnök elöljáróban emlékeztetett arra, hogy ugyanazok vonultak az utcára most is, akik az ő államfővé való megválasztását megelőzően utcai megmozdulásokon követelték a politikai élet megújulását, a hitelvesztett politikai garnitúra menesztését. Mint mondta, egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ez megtörténjen, de ehhez emberéleteknek kellett kialudniuk. Az államfő utalt a Gabriel Oprea belügyminiszter konvoját biztosító rendőr halálára és a bukaresti szórakozóhelyen bekövetkezett tragédiára. Mint mondta, mindkét esetben a törvényes előírások semmibevétele okozta a tragédiát.
– Embereknek kellett meghalniuk ahhoz, hogy lemondjon ez a kormány – hangsúlyozta az államfő, megjegyezve: „A politikusok nagyon későn értették meg, hogy nem hagyhatják figyelmen kívül a nép akaratát. A rendőr halála és a bukaresti tűzvész törvényszegések miatt következett be, és nem tették a kötelességüket azok, akiknek a törvény betartásán kellene őrködniük. Emiatt az emberek, előbb félénken, majd egyre hangosabban, változást követeltek.”
Klaus Johannis elmondta, hogy már ma, legkésőbb holnap elkezdi az új kormányfő kinevezésére és az új kormány megalakítására a konzultációkat a parlamenti pártok vezetőivel. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a parlamenti pártokkal való konzultációja előtt nem kívánt állást foglalni a Victor Ponta lemondásával előállt helyzetről.
A politikai szereplők véleménye megoszlik a Ponta lemondása után kialakult helyzetből való kilábalás kérdésében. A kormányzó PSD a stabilitás mellett érvel és a párt jelöltjét látná a kormányfői székben. A kisebbik koalíciós partner, az UNPR vezére, Gabriel Oprea leköszönő belügyminiszter bejelentette, hogy nem kíván az új kormány tagja lenni, amit az elemzők egy része úgy értelmezett, hogy pártja sem marad tagja a koalíciónak, nélküle viszont vajmi kevés esélye van a PSD-nek megőrizni a parlamenti többséget. Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt az előrehozott választások megszervezését szorgalmazza. Kelemen Hunor nem tartaná szerencsésnek azt, hogy a PSD által vezetett jelenlegi koalíció alakítson kormányt, mert ez nem vezetne ki a válságból. Véleménye szerint az RMDSZ által támogatott kisebbségi kormány vagy – bizonyos feltételek mellett – PNL–RMDSZ koalíció létrehozása lenne a célravezető, de nem tartja kizártnak szakértői kormány megalakulását sem, noha ezt a megoldást sem tekinti célravezetőnek.
Tegnap este folytatódtak az utcai megmozdulások Bukarest központi övezetében.

HN-összefoglaló

Kapcsolódó cikkek:

14,337RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb