Lemhény lovasa másodszor nyerte a Székely Vágtát

43

A Lemhényt képviselő, 2014-ben is győztes Zsigmond János Timpex Amata nevű lovával nyerte vasárnap a hatodik alkalommal megrendezett Székely Vágtát a Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetőn.

Góbé Futam. Rajt-cél győzelmet aratott a gyergyói lovas
Góbé Futam. Rajt-cél győzelmet aratott a gyergyói lovas

Rajta kívül a második helyezett rétyi Fazakas János és Csillag nevű lova, valamint a harmadik helyezett, Mikóújfalut képviselő Tóth Barna és My Mission nevű lova is rajthoz állhat a budapesti Nemzeti Vágtán, amelyet idén szeptember 16. és 18. között rendeznek Budapesten, a Hősök terén.
A döntőbe a Székely Vágta tavalyi győztese, Fazakas Géza került még be, Gyergyószárhegy képviseletében, a vágta közben azonban leesett Gamma nevű lova nyergéből, a futamot ezért meg is kellett ismételni.
A Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamát – a Székely Vágtát – szervező Sepsiszentgyörgy úgynevezett szabad kártyával küldheti lovát és lovasát a budapesti megmérettetésre.
– A vágta nemes verseny, egyben tisztelgés az ősök előtt, akik megtanították a huszár szót a világnak és világhírűvé tették a magyar könnyűlovasságot – mondta Nagy József huszárkapitány, a Székely Vágta társelnöke a székely zászló ünnepélyes felvonásával kezdődött rendezvénysorozat megnyitóján.
Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke szerint hat év alatt a Székely Vágta nemcsak Erdély, hanem talán egész Románia legnagyobb lovasrendezvényévé vált, amely a huszár-hagyományőrző mozgalom „megizmosodását” is segítette.
A Székely Vágtára harmincegy székelyföldi település nevezte be lovát és lovasát, és először rendeztek válogató versenyt a cislaui állami ménes által benevezett hat román résztvevő számára, és így dőlt el, hogy Sandru Ion képviselheti majd Romániát Budapesten, a Nemzeti Vágta nemzetközi futamán.
A szervezők idén is megrendezték a Góbé Futamnak elnevezett versenyt a nem igazolt eredetű lovak és lovasaik számára. A Nemzeti Vágta szabályzata szerint ugyanis angol telivérrel nem lehet benevezni a versenyre. Az pedig, hogy egy ló nem angol telivér, csak az eredetére vonatkozó iratokkal igazolható. A Góbé Futamot idén László Pál, Gyergyószentmiklós versenyzője nyerte Dáriusz nevű lovával.
A kétnapos székelyföldi lovas ünnepen a galopp-versenyszámok között lovasíjász- és lovastornász-, szablyavívó-bemutató, fogathajtó verseny szórakoztatta a közönséget, péntek este a Transylmania, szombaton a Csík zenekar lépett fel. Napközben gyermekfoglalkozások, népművészeti vásár kísérték a Székely Vágtát, a Székely Virtus hagyományőrző egyesület jóvoltából pedig huszár harci bemutatót és huszárkarusszelt láthatott az Óriáspince-tetőn összesereglett több ezer érdeklődő.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.