szerda, november 25, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Lemenő ágon a krumpli

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) tegnap hozta nyilvánosságra a fogyasztói árak júliusi alakulására vonatkozó szokásos közleményét. Átszaladva a számadatokat az állapítható meg, hogy júniushoz viszonyítva minimális elmozdulás következett be, egyes áruféleségeknél mínuszba, másoknál viszont pluszban.

A múlt esztendő azonos hó­napjához viszonyítva a júliusi drágulás aránya 4,1%-os volt, s ugyanilyen arányú az éves inflációs ráta. Továbbá: a fogyasztói árak átlagos rátája az utóbbi 12 hónap során (2018. augusztus–2019. július) a megelőző 12 hónaphoz viszonyítva (2017. augusztus–2018. július) 4%-os volt. Összességükben a fogyasztói árak júliusban 0,2%-kal voltak kisebbek, mint a megelőző hónapban, ugyanakkor 2,77%-kal nagyobbak, mint 2018 decemberében.
Kezdenénk az élelmiszerekkel, s azon belül az idényáras élelmiszerekkel (friss zöldség, gyümölcs, krumpli stb.). A zöldségek esetében a megelőző hónaphoz képest viszonylag jelentős árcsökkenés következett be, nevezetesen 6,91%-os. A krumplinál még nagyobb arányú 11,41%-os, a friss gyümölcs esetében pedig 1,31%-os. Drágultak, igaz elenyésző arányban, 0,14%-kal a déligyümölcsök. Apropó déligyümölcs: 2018 decemberéhez viszonyítva azok 20,1%-kal drágultak, felzárkózva a krumpli drágulási arányához, amely 21,71%-os volt. Sokat hallani a sertéshús árának az alakulására is, arra külön kitért maga a jegybank kormányzója, Mugur Isărescu is, aki azt egy múlt heti sajtótájékoztatóján azt inflációs kockázati tényezőnek nevezte. A statisztika viszont másról tanúskodik (lehet, tévesen) ugyanis júniushoz képest 0,58%-os drágulásról „tudósít”, decemberhez képest pedig 4,46%-osról. Az élelmiszerek esetében a fentieken kívül a többieknél már-már elhanyagolható árcsökkenés, illetve drágulás következett be.

Olcsóbb földgáz
Az ipari árucikkek és a szolgáltatások esetében júliusban bekövetkezett egy akár jelentősnek is nevezhető árcsökkenés: a földgáz 5,53%-kal került kevesebbe, mint a megelőző hónapban és 4,93%-kal kevesebbe, mint 2018 decemberében. Drágultak viszont a cigarettaféleségek, nevezetesen 1,44%-kal, s ennek kapcsán utalhatunk arra, hogy a jövő hónapban egy újabb jelentős drágulásra lehet számítani, az arra kivetett jövedéki adó állítólag szeptember 1-jén bekövetkező megemelése okán. A többi áruféleségek, illetve a szolgáltatások esetében volt ugyan elmozdulás, de az szinte észrevehetetlen. Ettől függetlenül érdemes arra utalni, hogy 2018 decemberéhez képest a cigarettaféleségek 6,18%-kal, az üzemanyagok 4,79%-kal, a könyvek és a sajtókiadványok 2,59%-kal, a hőenergia pedig 3,3%-kal drágult, továbbá a postai szolgáltatások 5,7%-kal, a távközlési szolgáltatások pedig 5,66%-kal.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb