Lelkiegészség-központ gyermekeknek is

Állandó szakfelügyeletet, terápiát biztosítanak pszichés betegeknek

1 245

A felnőttek számára létrehozott központ után elkezdte Csík­sze­redában a működését a pszichés megbetegedésekkel küzdő gyermekek számára is a lelki­egész­ség-központ. Egyelőre egyetlen gyermekpszichiáter és egy asszisztens dolgozik itt, a szolgáltatásokat viszont bővítik, különböző terápiás foglalkozásokat szerveznek.

Laura Răcilă gyermekpszichiáter szakorvos. Alakulóban, bizakodón Fotó: László F. Csaba

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház részeként már korábban létrehozták a felnőttek számára a lelkiegészség-központot, jelenleg pedig a gyermekek számára alakítanak ki ilyet.
A központok szerepe a különböző pszichiátriai problémák szűrése, diagnosztizálása, pszichoterápia és pszichológiai tanácsadás biztosítása, a betegek állapotának követése, családba, iskolába való reintegrációja. A központban egyetlen gyermekpszichiáter szakorvos, dr. Laura Răcilă és asszisztense, Csikós Farkas Kata dolgozik jelenleg, de a tervek szerint további szakemberek csatlakoznak hozzájuk: klinikai pszichológus, gyógytornász, gyógypedagógus.
Ennek megfelelően többfajta terápiát is igénybe lehet majd venni. A központok létrehozásának egyik célja, hogy a betegek ne úgy érezzék, kórházba járnak kezelésre, hanem egyfajta foglalkoztató létesítményt látogatnak, ahol szakszerű ellátást és felügyeletet is biztosítanak számukra. Az orvos és a szakemberek állandó jelenléte azt is lehetővé teszi, hogy az érintettek ne csak akkor kerüljenek szakemberhez, ha betegségük fokozódik, hanem már az első figyelmeztető tünetekre reagálni tudnak. Amint Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere rámutatott, remélik, hogy a lelkiegészség-központok ettől az évtől az Országos Egészségügyi Program részeként tudnak működni, ami megfelelő szakmai és anyagi támogatást jelent.

Fejlődési zavarok ellátása
A központ működésére a megyei önkormányzat helyiségeket bocsátott a kórház rendelkezésére, a gyermekpszichiátriai szakrendelés pedig már elkezdődött. A csíkszeredai poliklinika első emeletén hétfőtől szerdáig 8 és 15 óra között, a 48-as teremben várják a gyermekeket.
Laura Răcilă pszichiáter szakorvos azt mondta, azt is feladatuknak tekintik, hogy tájékoztassák az embereket a pszichiátriai ellátás mibenlétéről, hisz ezzel a szakággal és a pszichés megbetegedésekben szenvedőkkel kapcsolatosan még elég sok a társadalmi előítélet.
– Segítséget lehet kérni tőlünk, de információt is. Most még nagyon kezdetleges a tevékenységünk, de folyamatosan fejlesztjük. Fontos tudni, hogy bármilyen kérdéssel bizalommal fordulhatnak hozzánk. Ha egy szülő úgy érzi, hogy gyermeke fejlődésével talán valami gond van, akkor bejelentkezhet hozzánk vizsgálatra, és háziorvosi beutalóval jöhetnek. Elbeszélgetünk a gyermekkel, a családjával, megbeszéljük, hogy milyen gondok vannak, mikor jelentek meg ezek. Kisgyermekkortól 18 éves korig fogadunk bárkit, akinek pszichés fejlődési gondjai vannak. Nagyon sok minden tartozik ide, például az autizmus spektrum zavar megnyilvánulásaitól kezdve a hiperaktivitáson, figyelemzavaron át a magatartászavarokig. Tinédzserkorban megnyilvánuló lelki, érzelmi zavarok, tanulási zavarok, tikkelések – olyan problémák, megbetegedések tartoznak hozzánk, amelyek a gyermekek, fiatalok lelki, érzelmi, mentális, szociális fejlődését érintik – fejtette ki a szakorvos.
Vannak már pácienseik is, Csíkszeredában többnyire kamaszok keresik meg őket, Csíkszentmártonban pedig – ahol a Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központban az ottani csapattal közösen dolgozik az orvos csütörtökön és pénteken – főként kisgyermekeket látnak el.

Képernyőfüggőség már kisgyermekkorban
A leggyakoribb problémák az autizmus spektrum zavar és a tanulási zavarok – közölte a szakorvos. A magatartászavarok a közösségbe való bekerüléskor, a tanulási zavarok jellemzően iskolakezdéskor jelentkeznek. Előfordul olvasási, számolási és írászavar is a gyermekek körében.
Az orvos kiemelte: egyre gyakoribb a képernyőfüggőség is. A táblagépek és telefonok túlzott használatának káros hatása számos esetben megmutatkozik, akár már egyéves korban is kialakulhat függőség és az ezzel kapcsolatos problémák – mutatott rá.
– Előfordul, hogy a szülők úgy próbálják megnyugtatni, lefoglalni gyermeküket, hogy tabletet, telefont adnak a kezükbe, ennek azonban súlyos következményei lehetnek. A következmények egy része nem most, hanem csak idővel jelentkezik. A képernyőfüggőség a felnőtt, kifejlett agy számára is káros, hát még a fejlődésben lévő gyermeki agy számára! Számos tanulmány támasztja alá az elektronikus eszközök túlzott használatának a fejlődésre gyakorolt hátráltató hatását – mondta az orvos. Megtudtuk, egyik azonnali következmény a gyermek túlstimulálása, a túl sok inger hatására a gyermek folyamatosan nyugtalan lesz, nem tud pihenni. Ugyanakkor elveszti a kapcsolatot a realitással, a környezetével. A szakemberek szerint a képernyő előtt töltött idő nem haladhatja meg a napi félórát, legtöbb egy órát, de az egészséges az lenne, ha legalább otthon nem tévézne, telefonozna a gyermek – ajánlotta a pszichiáter. Mint mondta, akkor kell szakemberhez fordulni, ha a szülők gyermekük fejlődésében eltérést, elmaradást tapasztalnak. Ilyenkor ajánlott minél hamarabb megkeresni egy orvost vagy pszichológust, iskolai tanácsadót.

Nyitottság mindkét oldalról
A hozzájuk kerülő gyermekek szülei nyitottak a szakemberek és a segítségkérés irányába – mondta el Laura Răcilă. A botoșani-i születésű, Segesváron felnőtt fiatal orvos Marosvásárhelyen végezte el az orvosi egyetemet és Kolozsváron töltötte a rezidens orvosi éveket. Amikor végzett, akkor csak Csíkszeredában volt gyermekpszichiátriai állás, így ezt pályázta meg, és jól érzi magát a városban. Szakágában kulcsfontosságú a kommunikáció, ezért magyar nyelvtanfolyamra jár, a munkáját pedig a gyermekekkel jól kommunikáló, magyar anyanyelvű asszisztens segíti – tudtuk meg.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek