Lélekszínező és unitárius mandalák

Találkozás színekkel, érzésekkel, önmagunkkal, Istennel

50

Néhány éve divatba jöttek a felnőtt színezők. Azt mondják róluk, hogy lecsendesítenek, segítenek a stressz oldásában, megmozgatják a kreativitást. A szé­kely­­udvarhelyi Bencze Zselyke Lélekszínező című könyve rendhagyó alkotás: unitárius mandalákat kínál, hogy a pörgős hétköznapokban álljunk meg egy pillanatra, és álmodjuk bele saját színeinket, érzéseinket vagy akár hitünket a körkörös ábrákba.

Bencze Zselyke és Szalay Zsuzsanna. Saját színek, érzések, hitek Fotó: Simó Márton

Székelyudvarhelyen, a Művelődési Ház oszlopos termében Szalay Zsuzsanna pszichológus társaságában szerda délután mutatta be a szerző a kötetet. A Lélekszínező saját kézzel megrajzolt ötven mandalát tartalmaz, egy-egy idézettel kísérve, amelyek leginkább a Szentírásból származnak, de Oscar Wilde, József Attila, Wass Albert, Móricz Zsigmond gondolatai is megtalálhatók egy-egy rajz mellett.
Mint köztudott, a mandala a távol-keleti kultúrákból származik, általában kör, korong formájában elhelyezett, hangsúlyos középponttal rendelkező, bonyolult, spirális vagy geometriai elemekkel telerajzolt ábra, amely a Teremtőt, mindennek a középpontját szimbolizálja, és a belőle áramló mindenfajta létezőt.

Az üdvözítő rajz
– A kötet azt is magában hordozza, hogy az unitárius vallás van annyira toleráns, hogy elfogadja: bármilyen út, ami elvezet Istenhez, az üdvözítő – válaszolt Szalay Zsuzsanna a könyvbemutatón arra a felvetésre, hogy miképpen fér össze a mandala az unitárius hittel.
A mélyen hívő településfejlesztő mérnök magát próbálta belerajzolni a mandalákba. Születésük személyes történetét is megosztotta a közönséggel. Betegség „szövődményeként” kezdett el színezni a vőlegényétől ajándékba kapott könyvben, mert szükségét érezte a lecsendesedésnek, az önmagával való foglalkozásnak. Rituálészerűen színezett, majd egyszer csak felmerült a gondolat: ő maga is rajzolhatna mandalát.
Innen kezdődött az alkotás folyamata, amelynek az eredménye a kötet, amelyben a mandalák az unitárius vallást próbálják szimbólumokon át bemutatni: a főbb ünnepeket, az élet állomásaihoz kötődő alkalmakat. A félszáz ábra maga is kört írt le: egy év teljes unitárius „hitvilágát”.
– Egyfajta imádkozás volt számomra. Segített elengedni magam, találkozni az Istennel. Ezt az élményt szeretném átadni másoknak is – vallott az alkotási folyamatról Bencze Zselyke.

Színezés, imádkozás, lecsendesedés. Unitárius mandalák Fotó: Asztalos Ágnes

Színezzünk ellazulásig
Érdekessége a Lélekszíne­ző­nek, hogy befejezetlen man­da­lákat is tartalmaz, kedvet kíván ébreszteni, teret ad saját man­dalánk elkészítésére is. A kötetet forgatva a változatos, különleges ábrákat színezve más vallásúak is könnyedén megismerkedhetnek az unitáriusok főbb ünnepeivel, azok szimbolikájával, az idézetek pedig segíthetnek a meditációban.
– Miközben színezünk, me­ditatív állapotba kerülhetünk. Ennek az ellazult állapotnak gyógyító hatása is van, helyre kerülnek az érzelmek, letisztulnak a gondolatok. A mandala a teljesség kivetülése, utazás önmagunkba, avagy találkozás a felsőbb hatalommal – vallotta egybehangzóan a pszichológus és az alkotó. Szalay megjegyezte: az Amerikai Művészetterápiás Társaság ajánlásban is megfogalmazta a mandalarajzolás, -készítés, -színezés terápiás hatását.
Zselyke szerint érdemes időt adni magunknak a színezésre, ő például egy hétig foglalkozik egy ábrával.
– Ha úgy festünk, hogy az idézetet közben megpróbáljuk továbbgondolni, akkor jó koncentrációs gyakorlat is a tevékenység, de mindenképpen örömforrás – összegzett a fiatal alkotó.
A Lélekszínező. Unitárius man­dalák kötet saját kiadásban jelent meg, eljuttatják az egyházközségekhez, és várhatóan lesz könyvesbolt is, ahol majd megvásárolhatjuk, de ez utóbbi még szervezés alatt áll.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.