Lelki napon vettünk részt

42

Lelki napot szervezett 2016. február 20-án, szombaton a csík­szeredai Mil­lennium-templomban Nagy Eni­kő Zelma szociális testvér. A részt­vevők között voltak súlyos veszteséget elszenvedő emberek, akiknek meghalt egy-egy kedves hozzátartozójuk, vagy szakítás, válás miatt veszítettek el valakit, vagy más (pl. egészség elvesztése, nyugdíjba vonulás stb.) veszteségük volt. A lelki nap meghívott előadója Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér volt, aki egy nagyon mély és teljes előadásban ismertette, nem kizárólag a gyász fázisait, hanem a veszteséggel összeköthető érzelmeket és a hasonló jellegű evangéliumi részeket, mintegy rámutatva arra, hogy Jézus is átérzett földi élete alatt minden emberi szenvedést és fájdalmat.
Néhány gondolat a jelenlevőktől: a lelki napon olyan emberekkel ismerkedhettünk meg, akik ha nem is ugyanolyan, de hasonló helyzetbe kerültek. Ez valamiféle megnyugvást tudott adni, biztatást, hogy nem vagyunk egyedül, ott voltunk egymásnak, és a kiscsoportos beszélgetés alkalmával lehetőséget kaptunk arra, hogy megosszuk érzéseinket, ki tudjuk beszélni magunkból fájdalmunkat. Voltak olyanok, akik nem tudták föltétlenül kimondani, de nem is kellett. Már csak az segítségül szolgált, hogy hallhattuk sorstársainkat és tanácsokat kaphattunk egymástól arra vonatkozóan, hogy ezekben a nehéz helyzetekben mi tud igazán segíteni. Az előadás alatt minden résztvevő hitbeli megerősítést kapott. Az evangéliumból vett idézetek segítséget nyújtanak nemcsak azoknak a résztvevőknek, akik eddig nem találkoztak ilyen erős mértékben saját hitükkel kapcsolatos kérdésekkel, de azoknak is segítségül szolgáltak, biztonságot nyújtanak, akiknek hite eddig is töretlen volt. Az előadás a gyász folyamatát ismertette a tagadás fázisától az elengedésig, és rávilágított arra, hogy bárhol is tartunk ebben a folyamatban, Jézus Krisztus tanítása nélkül nem megy. Ő maga mondta: „Én vagyok a feltámadás és az élet: aki bennem hisz, még ha meg is halt, élni fog. Mindaz, aki belém vetett hittel él, nem hal meg sohasem.”(Jn 11, 25-36)
Egyes résztvevők véleménye, hogy ez egy jó kezdeményezés, melyre széleskörű igény lenne, szívesen részt vennének gyakrabban ilyen lelki napokon.

Szekeres Ildikó, Csíkszereda

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.