2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Lekvárium: udvarhelyszéki ízes kincsek Lókodban

Lekvármúzeum nyílt tegnap Lókodban. A székelyudvarhelyi gyümölcsfesztiválokon és vásárokon rendre feltűnő gyümölcsös finomságok kerültek egy helyre, hogy állandó kiállításon, egész év folyamán láthatóak legyenek a vidéki gazdasszonyok székely gyümölcsből készült lekvárjai, szörpjei.

Lekvárok, szörpök a polcon. Hamisítatlan éléskamra
Lekvárok, szörpök a polcon. Hamisítatlan éléskamra

A lekvármúzeum berendezésével még életszerűbbé vált a lókodi tájház. Az a két évszázados épület, amelyet egy pár éve újítottak fel a kis udvarhelyszéki faluban, megmentve ezáltal az enyészettől. Rendbe tették a kertjét, a házban múzeumot rendeztek be, amely most kibővült az Üveges Lekváriummal. Mindez a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért érdeme.
A lekvármúzeum folytonosságot biztosít az egyre népszerűbb Gyümölcsfesztivál és az egész Székelygyümölcs-mozgalom számára, a termelők számára is, hiszen így az udvarhelyszéki gazdasszonyok gyümölcskészítményei nemcsak a néhány napos vásárokon, hanem egész évben, itt a lókodi tájház éléskamrájában megtalálhatók lesznek. Egyfajta adatbázisként is működik az új létesítmény: a térségben rendszerint ilyen lekvárok, szörpök készülnek a helyben termett gyümölcsből.
A polcokra főleg a hagyományosabb receptek alapján előállított készítmények kerültek. Közel százféle lekvár és szörp kapott helyet a Lekváriumban, ezeket a jövő évi Gyümölcsfesztivál résztvevői cserélhetik majd le az időszerű termékeikre. De addig is adományként bárkitől elfogadnak egy üveg finom lekvárt vagy gyümölcsszirupot, hogy bővüljön a múzeum kínálata.
A tájházban főleg előre bejelentkezett csoportokat fogadnak, de egyéni látogatók is megtekinthetik a kis múzeumot, a szemben lévő házban elkérhető a kulcs.
A Civitas Alapítvány tevékenysége, maga a Székelygyümölcs-mozgalom és ennek új eleme, az Üveges Lekvárium egy, közösség alapú gazdasági modell szimbóluma. Az alapítvány kezdeményezései a vidéki közösségek gazdasági és társadalmi jólétének megteremtéséhez szeretnének hozzájárulni, utat mutatva, lehetőségeket biztosítva a helyi erőforrások ésszerű és fenntartható hasznosítására – hangzott el a Lekvárium megnyitóján.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,345RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb