Lejárt a kísérletezések időszaka

60

A magyarok vereséget, míg a románok győzelmet könyvelhettek el a labdarúgó Európa-bajnokságra készülvén. Mindkét alakulat utolsó felkészülési mérkőzését játszotta, péntektől már élesbe megy a játék. A románok gáláztak Grúziával szemben, ellenben a magyarokkal, akik erőtlenek voltak támadásban az Eb egyik favoritja, Németország ellenében.

Jól sikerült a románok Eb főpróbája
Jól sikerült a románok Eb főpróbája

Ráfordulunk a labdarúgó Európa-bajnokságot megelőző utolsó hétre, és lassan minden válogatott letudja az utolsó felmérőket a rajt előtt. Ugyanígy van a román, illetve a magyar válogatott is. Előbbiek Grú­ziával gáláztak, míg utóbbiak Gel­senkirchenben érezték meg, milyen egy favorit ellen játszani. Az Eb pénteki rajtjáig már csak finomhangolásra van idő.

Román gála
Anghel Iordănescu legénysége villámrajtot vett a szerényebb képességekkel rendelkező Grúziával szemben, és már a második percben Popa révén, a kapujából kirontó grúz kapus mellett az üres kapuba passzolt. Kevesebb mint egy perccel később egy teljesen veszélytelen beadást próbált tisztázni Alekszandr Amiszulasvili, ám felszabadítás helyett a saját kapujába sodorta a labdát. A második félidőre is hagyott gólt bőven a hazai csapat: egy bedobást követően Popa szöktette Nicolae Stanciut, aki rendkívül üresen maradt a tizenhatoson belül, így könnyen szerezhette meg a románok harmadik gólját. Ezt követően felélénkült a grúzok játéka, majd újabb gólt szereztek a románok, de ezúttal a saját kapujukba: a 68. percben Nika Kvekveszkiri ívelt a román kapu elé, ahol Cosmin Moți ért szerencsétlenül a labdához. Az utolsó tíz percben még Gabriel Torje és Claudiu Keserü is mattolta a vendégeket, így a románok közönségszórakoztató 5–1-es győzelemmel búcsúztak szurkolóiktól. Pár nappal korábban Iordănescu legénysége 1–1-et játszott Kongóval, majd 4–3-ra kaptak ki Ukrajnától.

Erőtlen magyarok, német lesgólok
A magyar válogatott kőkemény meccsel zárta a felkészülést Gelsen­kirchenben Németország ellen.
Az első német akció azonnal góllal zárult, de a partjelző – tévesen – lest jelzett, így a magyarok nem kerültek hátrányba. Az első tíz percben tovább rohamozott a német csapat, amely több lehetőséget is kidolgozott, egy ízben Király védett bravúrral, míg a többi helyzetnél pontatlan volt a befejezés. Az első negyedóra elteltével megnyugodtak Bernd Storck játékosai, akik Kleinheisler, Dzsudzsák, illetve Pintér révén veszélyesek voltak, sőt utóbbi a keresztlécet is eltalálta. A szünet előtt viszont egy villámgyors német akció érkezett a bal oldalon és a centerezést Lang Ádám juttatta Király kapujába.
A második félidő álmos játékot hozott, amely során a kapuk nem forogtak veszélyben. Ezt a periódust ugyanakkor váratlanul ismét egy német gól zárta, igaz, a svéd bíró ezúttal is nagyot hibázott, mivel nem jelzett lest a Müller találatát megelőző Gomez-fejesnél.
A hátralévő időben egyre többet cserélt a két szakvezető, és ezzel a játék sem tudott felpörögni, így maradt a 2–0-s hazai győzelem. A felkészülést a magyarok így egy döntetlennel – 0–0 Elefántcsontparttal – és egy vereséggel zárták.

Az ellenfelek meccsei
Mint ismert, a román válogatott az A csoportban szerepel a házgazda Franciaországgal, Svájccal és Albániával egyetemben. A franciák a döcögős Kamerun elleni 3–2-es sikert követően szombaton valóságos fesztivált rendeztek Skócia ellen, akiket simán gyűrtek le 3–0-ra. Az albánok 3–1-re verték Katart, majd ugyanilyen arányba kaptak ki Ukrajnától, Svájc pedig 2–1-re nyert a moldávok ellen.
Az F kvartettbe beosztott magyarok ellenfelei közül Portugália 3–0-s sikerrel nyitott Norvégia ellen, majd Anglia ellen 1–0-s vereséget könyvelhettek el. Az osztrákok erejéből egy 2–1-es sikerre futott Málta ellen és 2–0-ra kaptak ki Hollandiától. Izland ugyancsak megküzdött Norvégia ellen, ám ők 3–2-re kikaptak. Ebből a csoportból Izlandnak és Portugáliának van még egy meccse terítéken. Előbbiek Liechtenstein ellen, míg utóbbiak Észtország ellen hangolnak.

Eredmények, Eb-felkészülés
Románia – Grúzia 5–1 (2–0) /Popa (2.), Amisulasvili (3. – öngól), Stanciu (49.), Torje (80.), Keserü (87.) illetve Moți (68. – öngól)/.
A román felállítás: Tătărușanu – Săpunaru, Moți, Grigore, Raț – Hoban (Prepeliță, 64.), Pintilii (Sânmărtean, 84.) – Popa (Keserü, 71.), Stanciu (Alibec, 83.), Stanciu (Torje, 73.) – Andone (Chipciu, 64.).
Németország – Magyarország 2–0 (1–0) /Lang (39. – öngól), Müller (63.)/.
A magyar felállítás: Király – Fiola (Bese, 82.), Guzmics, Lang, Kádár – Pintér (Gera, 59.), Nagy – Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber, 82.), Lovrencsics – Szalai (Priskin, 65.).

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.