Lehetsz erdész, de akár villanyszerelő is!: Szakoktatási választék Udvarhelyszéken

15

Sok év kihagyás után újból indul villanyszerelő szakképzés a Bányai János Szakközépiskolában, ismét teljes létszámú lesz a Kós Károly Szakközépiskola duális pincér–szakács osztálya. A szakoktatás iránt érdeklődő nyolcadikosoknak a tanintézmények tervezett kínálatát szedtük csokorba.

Munkában az autószerelő-tanoncok. Szakképzés igény szerint   Fotó: Eötvös József Mezőgazdasági Szakközépiskola

A legtöbb újdonsággal a szé­kelyudvarhelyi Bányai János Szakközépiskolánál szolgálnak: elektrotechnika szakon indítanak egy középiskolai osztály kimondottan a megyei Electrica kérésére.

Lehetőségek Udvarhelyen
A cég minden tanulónak havi 400 lejes ösztöndíjat ajánlott fel, munkaruhát és gyakorlati lehetőséget mind a négy iskolai évre. Még két szakközépiskolai osztályba, sport és fodrász szakra várják a jelentkezőket. Szintén három szakiskolai osztályt hirdetnek meg faipar, textil és mechanika szakon. Ugyanakkor a Bányai János Szakközépiskola esti tagozaton is indít egy kilencedik osztályt, illetve egy tizenegyedik osztályt, mindkettőt fodrász–mechanika vagy számítógép-kezelő profillal (14-14 hely), sőt egy számítógép-programozó posztlíceumi osztály is szerepel a 2020–2021-es tanév kínálatában.
Ősztől ismét teljes létszámú pincér–szakács duális szakiskolai osztályt készül meghirdetni a Kós Károly Szakközépiskola, 14-14 hellyel, emellett egy raktáros–árufeltöltő szakirányú szakiskolai osztályba is lehet majd jelentkezni. Három középiskolai osztállyal kezdi a jövő tanévet a Kós Károly Szakközépiskola, ezek a következők: gazdasági technikus (könyvelő), turisztika, kereskedelem.
Érdekes szakmák elsajátítására biztosít lehetőséget a székelyud­var­helyi Eötvös József Mezőgazdasági Szakközépiskola is. Itt szintén három középiskolai osztály indul, az egyik fele-fele részben szállítástechnika és mechatronika szakiránnyal, lesz egy élelmiszerelemző és egy állategészségügyi osztály is. Marad az igencsak népszerű autószerelő szakiskolai képzés, és pék-, illetve kertész–faluturizmus szakoktatásra (14-14 hely) is várják a jelentkezőket.

Szentegyházán csak szakiskola indul
Szentegyháza idén nem indít szakközépiskolai osztályt. Mint ismert, egy miniszteri rendelet értelmében nem hirdethet kilencedik osztályt az a tanintézmény, ahol egyetlen diáknak sem sikerült az érettségi vizsgája. Részben ez a helyzet a Gábor Áron Szakközépiskolában, ahol a záróvizsga első fordulójában valóban egy tanuló sem ment át, viszont a pótérettségin már volt sikeres tanulójuk. A 2020–2021-es tanévre három profillal indítanak szakiskolai képzést: lesz egy faipari osztály és egy szabászat–pincér osztály (14-14 hely). Ugyanakkor itt lehet jelentkezni a megye egyetlen csökkentett látogatású esti kilencedik osztályába, amely matematika–informatika profillal működik majd.
Szakközépiskolává alakult ettől a tanévtől a zetelaki P. Boros Fortunát Középiskola, ennek megfelelően jövő tanévre is turisztika és erdész szakiránnyal hirdetnek meg egy szakközépiskolai osztályt. Korondon is indul középiskolai osztály – turisztika szakon –, és lesz egy szakiskolai osztály is, ahol bolti eladókat és asztalosokat képeznek (14-14 hely).
Székelykeresztúron a Zeyk Domokos Műszaki Szakközépiskolában zajlik sokrétű szakképzés. Az érdeklődők négy szakiskolai osztály közül választhatnak: asztalos (ennek fele duális formában indul), autószerelő, bolti eladó és textil. Esti tagozaton egy kilencedikes középiskolai osztályt is meghirdetnek, mechanika szakon.
Az elméleti oktatást szolgáltató tanintézmények, illetve a hivatási szakközépiskolák kínálata nagyjából megegyezik az előző években megszokottal.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek