Lehetőségek a továbbtanulásra

Egyetemi felvételi 2020

97

Meghirdeti képzéseit a 2020–2021-es tanérvre is a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, de elérhetők lesznek a megyében a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a magyarországi felsőoktatási intézmények képzései is. Az egyetemek a járványügyi előírásokhoz alkalmazkodtak, legtöbb helyen eltörölték vagy virtuálisan szervezik a felvételi vizsgákat.

Munka, család mellett is lehet tanulni a SZÉK-en. Felsőoktatás Székelyudvarhelyen             Fotó: Lőrincz Csaba

Július 8–24. között az online térben szervezi a felvételit a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kara. Négy tudományterületen tizennégy alapképzés és öt mesterképzés szakot hirdet a felsőoktatási intézmény. Alapképzésen 232 tandíjmentes és 193 tandíjas helyre lehet jelentkezni. A mesterképzésen 86 tandíjmentes és 72 költségtérítéses helyre várják a leendő hallgatókat. A járványügyi helyzetre való tekintettel azon szakok esetében, ahol lehetett, a felvételi vizsgákat eltörölték, így az érettségi jegyek átlaga alapján rangsorolják a felvételizőket – tudta meg lapunk dr. Pap Levente dékánhelyettestől.
– A mesterin meg olyan szakoknál, ahol ezt nem lehetett megtenni, ott megszervezzük a felvételi vizsgát, de azt is csak az online térben – jegyezte meg dr. Pap Levente.
Hozzátette: szintén a járványügyi helyzet miatt az egyetem eltekint a felvételire való beiratkozási díj befizetésétől is. A dékánhelyettes szerint a leendő hallgatók szülőföldjükön, magyar nyelven, elérhető áron, minőségi oktatásban részesülnek. Az alapképzéses szakok esetében a tandíj értéke 250 eurónak megfelelő lej. Ez az összeg a mesterképzésen szakonként változó.
– Arra biztatjuk a végzős diákokat, hogy használják ki az érettségiig hátralévő időt, minél jobb eredményeket érjenek el, és hogyha hozzánk jelentkeznek, akkor biztos, hogy olyan felsőfokú képzésben részesülnek, amivel piacképes tudást szereznek, és megállják a helyüket a munkaerőpiacon. Szerintem ez egyre fontosabb lesz az elkövetkezendő időkben – hangsúlyozta dr. Pap Levente dékánhelyettes.
A felsőoktatási intézmény a felvételivel kapcsolatos információkról folyamatosan tájékoztatja az érdeklődőket a Sapientia – EMTE, Csíkszereda Faceook-oldalon.

Maradj itthon, tanulj otthon!
Kereskedelem és marketing, vidékfejlesztési agrármérnök, valamint könnyűipari mérnök (textil és nyomdaipari szakosodási lehetőséggel) szakokra várják a jelentkezőket a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központban (SZÉK). Három anyaországi felsőoktatási intézmény képzései érhetők el ezáltal, ezek az Edutus Egyetem, a Pannon Egyetem Georgikon Kara és az Óbudai Egyetem.
Az E-business specializációval meghirdetett kereskedelem és marketing képzésben 40 hely áll rendelkezésre – ezek mindegyike tandíjas, akárcsak a könnyűipari mérnökin, ahol viszont tandíjmentesek a helyek. A vidékfejlesztési agrármérnöki szakon 50 ingyenes helyet hirdettek meg. A SZÉK minden képzése magyar nyelven, hazai és magyarországi tanárok részvételével zajlik, hétvégente, az órák általában pénteken és szombaton vannak, esetenként csütörtök délután. A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) által akkreditált képzésekről van szó, az okleveleket a képzést szervező oktatási intézmény állítja ki magyar és angol nyelven, melyeket a Román Oktatási és Kutatási Minisztériumban működő Országos Oklevélhonosító és Egyenértékesítő Hivatal automatikusan honosít. Tehát az itt megszerzett diplomák Romániában is érvényesek.
A SZÉK idei jelmondta: Maradj itthon, tanulj otthon!
– Egyelőre feladatunk közös és nemes: a magyarság itthon maradásának ösztönzése, valamint a magyar anyanyelvű, értő és érző szakembercsapat utánpótlásának a biztosítása is – ezt mondta ennek kapcsán Szabó Attila, a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) kommunikációs és felnőttképzési osztályvezetője. Hozzátette: a magyar állami finanszírozásnak sok ingyenes helyük van, és a lehetőség népszerűsítésére minél szélesebb körben be szeretnék vonni a fiatalokat is. Még a héten elindul az Ajánld a SZÉK-et, illetve a Ragaszd ki Te is a SZÉK felvételi plakátját! játék, értékes nyereményekkel.
Felvételi nincs, az érettségi átlag a mérvadó. Az online jelentkezés folyamatos, és a szek.ro honlapon minden részletre kiterjedő tájékoztatást kap az érdeklődő a képzések tartalmáról, folyamatáról is.

Nincs képességpróba a pedagógusképzőn
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézetének Székelyudvarhelyre kihelyezett tagozatán óvónők és tanítók képzése zajlik, egyébként a BBTE az egyetlen hazai egyetem, ahol ingyenesen és magyar nyelven lehet megszerezni ezt a képesítést. Dr. Dósa Zoltán docens, a kihelyezett tagozat igazgatója elmondta, hogy a felvételi kapcsán már találnak információkat az egyetem, illetve a székelyudvarhelyi fiók (padi.psiedu.ubbcluj.ro) honlapján is, de például a helyek száma még nem mérvadó. A tervek szerint az alapképzésben (Óvodai és elemi oktatás pedagógiája) nappali tagozaton 50 helyet, távoktatáson pedig 30-at hirdetnek meg, ezek egy része ingyenes, a többi tandíjköteles, de pontos számokkal csak később tudnak szolgálni. Ami viszont egyértelműen újdonság: kimaradnak a képességpróbák, a bejutásnál teljes mértékben az érettségi átlag számít. A beiratkozási időszak majd csak július 9-én kezdődik, és minden online zajlik majd.
Hatékony tanulási stratégiák szakon mesteri képzés is indul az idén is, legkevesebb 30 hellyel – tudtuk még meg dr. Dósa Zoltántól. Itt viszont lesz felvételi, a jelentkezőktől egy kutatási tervet várnak, de személyes találkozóra nem kerül sor.

Július 9-én kezdődik a felvételi a Csiky-kertben működő egyetemen                                        Fotó: Lázár Hajnal

Hallgatókat toboroz a Csiky-kertben működő egyetem
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Gyergyószentmiklósi Kihelyezett Tagozata is felvételit hirdet. Az egyetemi alapképzés turizmus–földrajz szakára lehet jelentkezni, valamint az ökoturizmus és fenntartható fejlesztés mesteri szakra.
Dr. Dombay István egyetemi adjunktus, a kihelyezett tagozat igazgatója elmondta, a beiratkozást július 9. és 15. között tartják, naponta 9–15 óra között.
Az alapképzés magyar tagozatán 15 ingyenes és 35 tandíjas hely van, míg román tagozaton 7 ingyenes és 18 tandíjas. Az alapképzésre az érettségi átlaga szerint rangsorolják a jelentkezőket, viszont emellett egy szándéknyilatkozatot is ki kell tölteni, mellyel a jelentkező általános műveltségét szeretnék felmérni, valamint azt, hogy mi a célja az egyetem elvégzésével.
Az ökoturizmus és fenntartható fejlesztés mesteri szakra iratkozók között a rangsorolást úgy állapítják meg, hogy az államvizsgán szerzett jegy az átlag felét adja, a másik felét pedig egy szóbeli interjún kapott jegy teszi ki, amit július 15-én tartanak. Mesterin 24 ingyenes és 26 tandíjas hely van, a képzés magyar nyelvű.
A tandíjak értéke, szaktól, képzési típustól függetlenül 2800 lej/év, amelyet 4 részletben lehet kifizetni. Az első 700 lejes részletet a helyek elfoglalásakor fizetni kell.
Az eredményhirdetés július 16-án lesz, majd az azt követő napokban a helyek elfoglalása következik. A beiratkozási díj 170 lej.
Az igazgató hangsúlyozta, idén nagy valószínűséggel mind az iratkozás, mind pedig a helyek elfoglalása online történik. Arra kéri az érdeklődőket, kövessék a kihelyezett tagozat honlapját (http://gheorgheni.extensii.ubbcluj.ro/), ahol minden fontos tudnivalóról értesülhetnek néhány napon belül.
A gyergyószentmiklósi tagozat felkészült oktatókat, versenyképes tudást, itthon és külföldön elismert diplomát, ugyanakkor családias hangulatot és szép környezetet ajánl azoknak, akik továbbtanulnának.

Asztalos Ágnes
Biró István
Lázár Hajnal

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.