Lehetőség az Istennel való katartikus találkozásra

Szakrális Művészetek Hete

73

A csíkszeredai Áradat Egyesület Hargita Megye Tanácsával és a Hargita Megyei Kulturális Központtal karöltve idén is bekapcsolódik a budapesti Ars sacra fesztivál szellemiségébe. Szeptember 14–22. között filmvetítések, tematikus zarándoklat, élménykiállítás, művészetterá­piás műhely és nyitott templomok várják az önmaguk és a szak­ralitás felé közeledőket több környékbeli településen.

Szeptember 14–22. között újból megnyitja kapuit a Szakrális Művészetek Hete Székelyföldön. A csíkszeredai Áradat Egyesület a Hargita Megyei Kulturális Központtal karöltve idén is bekapcsolódik a budapesti Ars sacra fesztivál szellemiségébe, és sokrétű programkínálattal várja a spiritualitás iránt érdeklődőket Csíksomlyón, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Gyergyószárhegyen, Székely­ud­var­helyen és Székely­keresztúron.
Az egy hetet körülölelő rendezvényről Simó Irma, az Áradat Egyesület szakmai vezetője, valamint Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője nyilatkozott lapunknak.
– Kapcsolatban vagyunk a budapesti szervezőcsapattal, és a művészet, illetve spiritualitás közötti kapcsolatra próbálunk rávilágítani Székelyföldön is. Fontos azt megérteni, hogy a műalkotásokon, zenei műveken keresztül is lehet találkozni Istennel, aki ezt átéli, annak katartikus élményben lesz része – fejtette ki Simó Irma, leszögezve: a belépés minden programra ingyenes.
– Negyedik éve szervezzük meg a rendezvénysorozatot, Hegedűs Enikő művészettörténész kezdeményezésére. Az Áradat Egyesület kezdettől fogva partnerünk volt, bevonva a Pro Educatione Egyesületet is. Célunk az, hogy Csíksomlyóra, szakrális értékeinkre felhívjuk a figyelmet, ugyanakkor tartalmas programokat ajánljunk az ide látogatóknak. A jövőben szeretnénk, ha minél több helyszínen bekapcsolódnának ebbe a mozgalomba, kulturális örökségünket, szellemi értékeinket újra és sokféleképpen felfedezve. Dokumentumfilmeket is fogunk vetíteni intézményünk székhelyén, szeretettel várjuk az érdeklődőket – osztotta meg velünk gondolatait Ferencz Angéla.
A Szakrális Művészetek Hete tematikus filmvetítésekkel, művészetterápiás műhellyel, élménykiállítással, koncertekkel, meditációs úttal, zarándoklattal és az elmaradhatatlan Nyitott Templomok Napjával várja az érdeklődőket.
– Nagyon örülünk annak, hogy a SARU interaktív élménykiállítást el tudjuk hozni Csíksomlyóra, nagyon izgalmas program. Emellett a Nyitott Templomok Napja is fontos programpont, idén az Erdélyi Magyar Idegenvezetők Csoportját is bevontuk a lebonyolításba, ezzel az a célunk, hogy a helybeliek is megismerjék azt, hogy milyen kincseket rejt régóta ismert templomuk – avatott be Simó Irma, kitérve arra is, hogy a lelki egészség kulcsa a hiteles önismeret és a szakralitás felfedezésében rejlik.
Az Ars Sacra erdélyi, illetve székelyföldi programkínálata az esemény Facebook-oldalán, illetve az aradat.ro honlapon érhető el.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek