Lehetne jobb is a város forgalmi tanulmánya

Ülésezett Csíkszereda városi tanácsa

615

Egyre sürgetőbbé válik a csíkszeredai városi autóbuszpark lecserélése, illetve a menetrendek módosítása, ezért a városháza forgalmi tanulmány elkészítését rendelte meg korábban, amelyet a csütörtöki soros havi testületi ülésen el is fogadtak a tanácsosok. Jóváhagyták továbbá az övezeti rendezési tervet is egy új, kereskedelmi felületeket magában foglaló Majláth Gusztáv Károly téri épület létrehozásához.

Közlekedési gubancok. Helyenként alkalmazhatatlanok a javaslatok Fotó: Márk Boglárka

A csütörtöki önkormányzati testületi ülést a szokásostól eltérően nem a nagy gyűlésteremben, hanem az egykori polgári esküvőknek helyet adó teremben tartották. A gyűléstermet hamarosan felújítják, ezért költöztették kisebb helyiségbe a tanácsülést.
A határozattervezetek megszavazása előtt Ráduly Róbert Kálmán polgármester kifejtette, hogy napirendre tűzik a városháza alkalmazottainak bérnövelését is. Ez azért lehetséges, mert a város három európai uniós kiíráson is sikerrel pályázott, így az elnyert összegből a polgármester és a két alpolgármester bére 25 százalékkal, míg a városháza dolgozóinak fizetése 12,5 százalékkal növekszik. A bértöbbletet addig folyósítják, amíg a nyertes projektek lezárulnak. A polgármester kijelentette, hogy a bérkiegészítésért „cserébe” kitartóbb és áldozatkész munkát vár el az alkalmazottaktól.

Sok a kifogásolható részlet
Elkészült Csíkszereda Forgalmi Tanulmánya, amelynek kidolgozására a városháza korábban kiírást tett közzé, ezt pedig a bukaresti Certrans Level Kft. nyerte meg. A cég által elkészített, több mint 270 oldalas tanulmányban a csíkszeredai tömegközlekedés átalakításával kapcsolatos javaslatok is szerepelnek.
Javaslatuk szerint a jelenlegi 10 autóbuszt „nyugdíjazni kellene”, és legkevesebb 14, de legjobb esetben 17 új járműre volna szükség. A környezetvédelmi szempontok alapján sűrített gázzal működő autóbuszok lennének ezek.
A buszmenetrendben is módosításokat fogalmaznak meg: az eddig félóránként közlekedők helyett 20 percenként kellene járniuk csúcsidőben, azonkívül pedig 40 percenként. Ugyanakkor átalakítanának néhány járatot is, új megállókat, illetve más útvonalakat javasolnak.
Csak az autóbuszok beszerzése egyébként több mint 1,3 millió euróba kerülne, a városi tömegszállítás teljes átalakítása pedig mintegy 7 millió euróra rúgna.
Ráduly Róbert Kálmán nem elégedett maradéktalanul a forgalmi tanulmányban foglaltakkal, mint mondta, sem a módosítandó buszmenetrend, sem a kijelölt vonalak nem fedik teljesen a város lakosságának igényeit, ezért nem valószínű, hogy a tanulmányban foglaltakat maradéktalanul gyakorlatba ültetnék.

Új épület a Majláth Gusztáv Károly téren
A tanácsosi testület elfogadta azt a határozatot is, miszerint módosítják a Majláth Gusztáv Károly tér övezeti rendezési tervét (PUZ). Erre azért volt szükség, mert a város pert veszített a Rákosi-Seiwarth családdal szemben, így a Tulipán áruház és a téren található 1-es számú toronyház közötti, jelenleg is rendezetlen 250 négyzetméteres magánterület beépíthetővé válik.
Albert Sándor városi főépítész arról tájékoztatott, hogy a tulajdonosok által oda terveztetett kétszintes (földszint és egy emelet) magasságú épület minden szabályozásnak megfelel: nem árnyékolja a tömbházlakásokat, ugyanakkor mindkét oldalán továbbra is lehetséges lesz a gyalogos közlekedés, ráadásul az áruház és az új épület között még egy teherautó is át tudna hajtani.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.