Lehet örömteli a tanulás?

67

Gyerekkoromban nem szerettem tanulni. Nem voltam rossz tanuló, de csak végeztem a dolgomat, amennyire tudtam. Semmiképpen sem mondhatom, hogy örömmel, szívesen ültem le tanulni – kivétel a matekos játékszerű feladatok megoldása. Sok idő telt el, míg a tanulás szükségességét és hasznosságát felismertem, elhittem. Ma már jó pap is holtig tanul (s mégis hogy hal meg?) módjára, nem kötelességből, hanem érdeklődéssel és tudásszomjjal szívesen veszem kezembe a könyvet. Nem is tudom, mikor volt az utolsó estém mikor olvasás nélkül feküdtem le.
Nem önismertetőt akarok most közölni. Iskolai év kezdődik pár nap múlva. Voltam diák. És hallom a mostani diákok sóhajait: iskola, tanulás…
A Szentírásban, életünk „kézikönyvében”, azt tanítja a mi Urunk: A bölcs szív nyitva áll a bölcsek szavának. (Sir 3,29) A gőgös, buta emberről is ír ugyanitt, de azt inkább nem is idézem. Annak a sorsát nem akarom sem a magam, sem mások számára!
Az Úr Jézushoz, azt jegyzik le, tódultak az emberek és szívesen hallgatták. Diákok, felnőttek, ha hasonló sikert szeretnénk az életben az Ő egyik titka ez volt: figyelt az emberekre, a körülményekre, az Atya akaratára… Röviden: tanult és ezt követően tanított. Az élet és benne az iskola, gondolva az élet iskolájára is, egy szép lehetőség, hogy tanítva és tanulva fejlődjek.
A tanítás nem szűnik meg a bizonyítványok megszerzésével. Hallottam az emberektől, amikor azt mondják: Annyira örülök, hogy befejeztem a tanulmányaimat, és most már elkezdhetem a karrierem építését. Mondd ezt Istennek és nevetni fog. Isten még nagyon sok mindenre meg akar tanítani téged! Azt akarja, hogy a tanításod soha ne érjen véget.
A tanulás nem egy életszakasz, hanem maga az élet! Isten azt akarja, hogy mindennap tanulj valamit. Soha ne hagyd abba!
Kezdj munkálkodni azon, hogy elsajátíts egy új készséget. Isten azt akarja, hogy növekedj. Más lehetsz és másnak – jobbnak – is kell lenned az évek múlásával, mint amilyen most vagy.
Ez a te érdeked, hogy ekként cselekedj. Az egész életen át tartó tanulással jobb vezetővé, jobb szülővé, jobb házastárssá, jobb baráttá válsz. Sokkal eredményesebb leszel a munkádban. Sikert és hasznot hoz.
A Biblia így fogalmaz: „Ha életlen a fejsze és nem köszörülik meg, akkor nagyobb erőt kell kifejteni. A bölcsesség előnye a siker.” (Prédikátorok 10,10). Ha egy tompa élű fejszével aprítod a fát, sokkal több energiát fogsz belefektetni. Amennyiben éles a fejszéd – amely a készségre utal a bibliai idézetben –, nincs szükség akkora erőkifejtésre. A Szentírás azt mondja, hogy dolgozz okosabban, ne keményebben. Soha nem vesztegeted az időt akkor, amikor a fejszédet élesíted.

Ft. László Rezső plébános

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek