Lehet, hogy így jár jobban a város

Hőszigetelés Csíkszeredában. Két rossz út közül a kevésbé rosszra léptek Fotó: Archív

Jogerős ítélet értelmében mintegy 1,46 millió lejt kell kifizessen Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a korábbi évek hőszigetelési munkáinak visszásságaiból fakadóan. Késedelmi kamatokkal és perköltséggel tetézve meg kell térítenie a bukaresti AF Consulting Kft.-nek a – kivitelezési határidő átlépése ürügyén – ki nem fizetett munka összegét, ezzel együtt nem biztos, hogy rosszul jár a város.

Hőszigetelés Csíkszeredában. Két rossz út közül a kevésbé rosszra léptek Fotó: Archív

Csíkszeredában 2016-ban zárult le az eddigi legjelentősebb tömbház-hő­szi­getelési program: EU-s támogatással 29 panelházat korszerűsítettek, három kivitelezővel. Ezek egyike a bukaresti AF Consulting Kft. volt, amely határidőre nem tudta befejezni a munkát, így pedig kényszermegoldásra késztette a városvezetést: vagy szerződést bontanak – ez esetben viszont félbemaradt volna a hőszigetelés, és a 60 százalékos EU-támogatást a város fizette volna vissza –, vagy pedig szerződést és határidőt hosszabbítanak. Úgy döntöttek, hogy utóbbi irányba mozdulnak el, viszont a határidő módosítása nem változtatott az eredeti szerződéses feltételeken. Ez egyfajta védelmet szolgált az ellen, hogy amennyiben a cég az új határidőt sem tartja be, a már lehívott és megkapott elszámolható összeget ne kelljen visszafizetni. A cég elfogadta ezt a feltételt, a polgármesteri hivatal azonban az utolsó két számlát nem fizette ki, amely képviselte a 60 százalékot. A visszatartott összeg egyenlő azzal a pénzzel, amennyi EU-s támogatástól elesett város.
Az AF Consulting az összeg vissztartásáért beperelte a városházát, a város pedig visszaperelt. A 2016 novemberében jegyzett kereset a Marosvásárhelyi Táblabíróságon landolt, ahol kedden a cégnek adtak igazat, és jogerős ítélettel végrehajtásra kötelezik a várost.
– Bizonyos esetekben folytatható az eljárás: felülvizsgáltatható vagy megsemmisíthető a döntés, de csak az indoklás kézbesítése, annak elemzése után derül ki, hogy ez esetünkben fennáll vagy sem – közölte városházi forrásunk. – Ha korábban a városvezetés másképp dönt, nagy valószínűséggel szerződésbontás és többéves per következett volna, és itt maradtak volna a félig szigetelt tömbházak. Az új közbeszerzés, a munka megfizetése és a támogatás visszafizetése ennél sokkal többe kerülhetett volna – tette hozzá.
Az 1,46 millió lejes összegből 1,34 millió lej a ki nem fizetett két számla értéke, 13,4 ezer lej a perköltség, valamint jelenleg 110,97 ezer lej a késedelmi kamat – amely a végrehajtásig még növekszik.
Egyébként a másik két céggel sem ment zökkenőmentesen az együttműködés – az EOL Facility Kft.-vel szerződést bontottak és perelnek, a bákói Consizo Grup a fenti két eset miatt egyszerűen odébbállt, és jogi eljárások vannak folyamatban. A projekt lezárásának sajtótájékoztatóján Szőke Domokos alpolgármester elmondta: a határidők be nem tartásával a három cég 5 millió eurós kárt okozott a városnak. Ennek része az 1,46 millió lej is.

Kovács Hont Imre