2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Lehet előnyt kovácsolni a szimultán oktatásból?

A Hargita megyei általános iskolások 24,6 százaléka tanul összevont osztályokban, a legtöbben az elemisták közül: a megyei tanfelügyelőség adati szerint az 1–4. osztályok mintegy harmadában (31,7 százalék) szimultán oktatás folyik. Az iskolák a gyermeklétszám-csökkenés miatt kénytelenek összevontan működtetni a kis létszámú évfolyamokat. De a pedagógusok szerint ebből a tanulók több szempontból előnyt kovácsolhatnak, ez az oktatási modell ugyanis önállóságra és fegyelmezettségre tanít.

Szigetek. Választhatnák az iskolabuszt, de a szülők a közösségben tartanák gyermekeiket
Szigetek. Választhatnák az iskolabuszt, de a szülők a közösségben tartanák gyermekeiket

Király András államtitkár szerint a romániai magyar ki­sebbségi oktatásban az elemi osztályok 60 százaléka összevont csoportokban működik, az 5–8. osztályosoknak pedig a 26 százaléka tanul szimultán rendszerben. A Hargita Megyei Tanfelügyelőség statisztikai adati szerint az arány nálunk valamivel jobb: a megyében összesen 189 összevont osztály működik az 1–4. osztályos oktatásban (37%) és 48 csoport az 5–8. osztályokban.
Míg a kisebbségi oktatással foglalkozó szakemberek egyáltalán nem tartják szerencsésnek a szimultán oktatást, a gyakorló pedagógusok ezt árnyaltabban látják: igaz, hogy a tanítótól kétszer annyi felkészülést és koncentrációt igényel, de több tanintézményben jó eredményekkel használják a modellt.
– Az osztályok összevonása kényszermegoldás. A megye több településén azért vannak ilyen osztályok, mert a szimultán oktatást a pedagógusok és a szülők előnyösebbnek ítélték annál, minthogy a kisdiákok korán reggel, akár 6 órakor, iskolabusszal menjenek a szomszédos település iskolájába – nyilatkozta lapunknak Görbe Péter főtanfelügyelő.

Saját közösségében tanuljon a diák
A borzsovai Balogh Ignác Általános Iskolában idén két összevont osztályban tanulnak a kisdiákok, az egyik csoportban az előkészítősök az első osztályosokkal és a harmadikosokkal, a másikban a negyedikesek a másodikosokkal.
– A csoportomban tizenegy előkészítős, négy elsős és egy harmadik osztályos gyermek van – mutatta be az egyik összevont osztály szerkezetét Erőss Enikő tanító. A szépvízi Nyirő József Általános Iskolához tartozó tanintézmény vezetősége a harmadikos fiú szüleinek felajánlotta, hogy a korcsoportjában egyedül tanuló diák iskolabusszal a szentmiklósi általános iskolába járjon, de a család ragaszkodik ahhoz, hogy gyermekük a saját közösségében maradjon.
– A Nyirő József iskolához tartoznak a borzsovai és a csík­szentmiklósi tanintézmények is, mindhárom közösségben azt tapasztalom, a családoknak fontos, hogy a gyermekek, legalább amíg az iskola biztosítani tudja, a saját faluközösségeikben szocializálódjanak – állítja Kenéz Szilárda igazgató.
Hasonló tapasztalatokról számolt be Bogos Tibor, a szentmihályi Arany János Általános Iskolához tartozó lóvészi iskola igazgatója, ahol a 2015/2016-os tanévben szintén két összevont osztály működik.
– Az elmúlt években a lóvészi és az ajnádi iskolaépületet is felújítottuk, már csak ezért is ragaszkodunk a tanintézmények működtetéséhez. Lóvészen jelenleg 19, Ajnádon 17 diák tanul összevont osztályokban. Pedagógusaik szeretik a munkájukat, és a helyi közösség is belátja, hogy fontos az iskola fenntartása –mondta.

A tanerőtől függ a siker…
Lapunk több olyan általános iskola vezetőjével vette fel a kapcsolatot, ahol az elmúlt években összevont osztályokban tanultak a diákok. Az igazgatók egyetértenek abban, hogy a szimultán oktatási modellnek vannak előnyei is amellett, hogy a csoportos tevékenységekre bontott tanóra levezetése külön felkészültséget kíván.
– Hat éve tanítok a fenyédi Márton Áron Általános Iskolában, azóta folyamatosan a szimultán oktatási formában dolgozom, és állíthatom, hogy nincs koherens, egységesen elfogadott pedagógiai módszer erre. Minden tanár és tanító maga alakítja ki a tanóra menetét – részletezte Lukács Enikő. A fenyédi iskolaigazgató szerint az összevont osztályokban tanuló diákokat is fel lehet készíteni a megyei és országos tantárgyversenyekre, csak meg kell találni ennek a megfelelő időpontját, ami a legtöbbször a délutáni órákban esedékes. – Több mint száz oklevelet számoltam össze, amit a tavalyi tanévben kaptak a diákjaink – tette hozzá Lukács. A szakemberek szerint az összevont osztályokban tanuló diákoknál megfigyelhető, hogy önállóbbak és fegyelmezettebbek, a kisebbek belehallgatnak a nagyobbak tananyagába, fordítva pedig a gyengébb képességű gyermekek újra átismételhetik a kicsikkel a régi tananyagot.
– Az ajnádi iskolából kikerült fiataljaink kiváló tanulmányi eredményekkel végeztek, miután 5–8-ban a szentmiklósi osztályokba kerültek – fejtette ki Bogos Tibor.

… vagy a kudarc
Nem ilyen egyértelmű azonban az összevont osztályok működtetése az 5–8. osztályos oktatásban, illetve azokban az esetekben, ahol egyszerre akár négy osztályt kell összevonni.
– A romániai közoktatási törvény nem szabályozza, hogy hány összevont osztályt szervezhetünk, így vannak a megyében olyan helyszínek is, ahol az 5–8. osztályosok mindnyájan együtt, egy tanteremben tanulnak – tájékoztatott erről a főtanfelügyelő.
Az újszékelyi Bem József Általános Iskolához tartozó tanintézményekben jelenleg is van olyan osztály, ahol így tanulnak a fiatalok.
– A törvény annyi kivételt tesz a nyolcadikosok számára, hogy a szimultán oktatásban is biztosítja a hagyományos tanulási formát a kisérettségi tantárgyak esetében. A főtantárgyakat tehát a többiektől különválasztva oktatjuk számukra, a többi tantárgyat pedig összevontan – mondta Rezi Erika, a Bem József iskola igazgatója.
Az érintett tanintézmények vezetői szerint az 5–8. osztályok összevonása a tagozatonként váltózó tantárgyak miatt bonyolult. A megyében egyébként jelentősen kevesebb is azoknak az 5–8. osztályoknak a száma, ahol szimultán oktatás folyik. A tanfelügyelőség adatai szerint a 2015/2016-os tanévben 48 ilyen összevont osztály van.
Hargita Megye Tanácsának oktatási szakbizottsága egyébként arra kérte a megyei tanfelügyelőséget, hogy a 2016/2017-es beiskolázási tervben ne vonjon össze újabb osztályokat.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,352RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb