Legyen vagy ne legyen határátkelő, ez itt a kérdés

Frissítve: Magyarország-Románia diplomáciai csörte

227

Alkotmánybírósághoz küldte Klaus Johannis államfőa Kübekháza és Óbéb (Beba Veche) közötti közúti határátkelő létesítéséről a parlament által elfogadott törvényt, mert az korlátozza a kormány külpolitikai mozgásterét, és ez szerinte alkotmánysértő. Szijjártó Pétér Magyarország külügyminisztere szerint ezzal a lépéssel a román államfő szándékosan árt a magyar–román együttműködésnek.

Johannis azzal érvelt, hogy a 105-ös sorszámú 2001-ben kiadott kormányrendelet előírja, hogy a határátkelőhelyek nyitásáról kormányhatározattal kell dönteni. Szerinte a kormány és az államfő dolga tárgyalni a határátkelőhelyek nyitásáról, a parlament legfeljebb jóváhagyhatja. A magyar fél ugyanakkor nem vette jó néven, a sorozatos magyar ellenes megnyilvánulásairól újabban elhíresült államfő újabb lépését. „Románia elnöke szándékosan árt a magyar-román együttműködésnek, amikor megakadályozza egy új határátkelőhely létesítését a két ország között” – írta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken közösségi oldalán.

– Románia elnöke, sajnos, szélsőségesen magyarellenes politikus – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter. Hozzátette: Klaus Iohannis „folyamatosan belekeveri Magyarországot és a magyar kormányt a romániai választási kampányba”, mostani döntésével „szándékosan árt a magyar-román együttműködésnek”, és olyan ügyet akadályoz, amely mind a magyar, mind a román embereknek fontos. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a két ország határán nyitott határátkelőhelyek nemcsak szimbolikus, hanem gyakorlati jelentőségűek is, közelebb hozzák egymáshoz a határ két oldalán élő közösségeket, és napi szinten könnyítik meg a környéken élők életét.

– Egy új határátkelő létrehozásának megvétózása nem mást jelent, mint két nemzet egymáshoz való közeledésének szándékos akadályozását – közölte Szijjártó Péter. A miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány továbbra is elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett, mivel ez az Erdélyben és Székelyföldön élő magyarok érdeke is.

Románia elutasítja, elfogadhatatlannak és nyelvezetét tekintve tiszteletlennek tartja azokat a bírálatokat, amelyeket Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter fogalmazott meg pénteken Klaus Iohannis román elnökkel szemben – olvasható a külügyminisztérium közleményében.

A dokumentum szerint a román fél meglepődve vette tudomásul a magyar diplomácia vezetőjének “teljesen indokolatlan, aránytalan, a kontextusból kiragadott reakcióját”.

A külügyminisztérium közölte: Iohannis nem azért emelt alkotmányossági óvást a  közúti határátkelő létesítéséről elfogadott törvény ellen, mert ellenezi a határátkelő megnyitását, hanem mert az alkotmány szerint nemzetközi egyezmény megkötése kizárólag a végrehajtó hatalom hatáskörébe tartozik, arról nem lehet törvény révén dönteni.
A román fél hangsúlyozta, hogy Iohannis döntése semmiképpen nem irányul Magyarország vagy a romániai magyarság ellen. A külügy közleménye szerint a román fél továbbra is őszintén érdekelt az igazi jószomszédi és együttműködési viszony kiépítésében Magyarországgal, ami a két ország állampolgárainak kölcsönös érdekeit szolgálja, nemzetiségtől függetlenül.

Emlékeztettek, hogy a törvény elfogadásához megfogalmazott kormányzati álláspont szerint Bukarestnek szándékában áll kezdeményezni „a szokásos eljárással” a határátkelő megnyitása érdekében egy egyezmény megkötését Magyarországgal a Kübekháza és Óbéb határátkelő megnyitásáról.
„A fentiek fényében a román fél valós szándékának a kontextusból való kiragadása azt mutatja, hogy a magyar fél nem kívánt megfelelően tájékozódni az alkotmányossági óvás indokairól, noha azok nyilvánosan is elérhetők” – olvasható a közleményben.

MTI / Agerpres / HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.