2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Legyen több parkolóhely a központban

A Szekler Teker Kerékpáros Egyesület kérte és támogatja a városközponti parkolási rendszer radikális átalakítását. Megírtuk, hogy a jövő évre duplájára emelte a bérletek árát az önkormányzat, azzal a nem titkolt céllal, hogy minél kevesebben éljenek ezzel a lehetőséggel. A cél a parkolóhelyek felszabadítása.

A Szekler Teker Facebook-oldalán közzétett közleményében világossá teszi, hogy ők már novemberben javasolták a központi parkolók bérleteinek eltörlését. Mint kiderült, ez nem olyan egyszerű, mert a megszüntetéshez az érvényben lévő székelyudvarhelyi parkolási szabályzat módosítására van szükség, amelyet több intézménynek is jóvá kell hagynia, tehát időigényes folyamat. Viszont az elképzeléssel az önkormányzat is egyetért, és a múlt héten egyhangúlag fogadták el a parkolási bérletek árának kétszeresére növelését, hogy a szabályzat módosításáig is érvényesüljön az elv: visszaszorítani, majd eltörölni ezt a lehetőséget. 

100 bérlet 170 helyre

„Ez világos üzenet, hogy párttól függetlenül, a város fejlődését meghatározó önkormányzati testület teljességgel belátta, a központi parkolók működtetése nem hatékony, és a jelenlegi parkoláspolitika alulárazva biztosít elsőbbséget egy szűk rétegnek a bérletekkel” – írja a Szekler Teker. A magyarázat egyszerű – részletezte Simon Szilárd, a civil szervezet vezetője: a központi parkolóhelyek száma véges, azaz mindössze 170 hely van arra a központban, hogy az lehetőleg Udvarhely és vonzáskörébe tartozó, autóval közlekedő embereknek elérhetővé tegye a megállást. Miközben előfordul, hogy egy-egy jármű kilenc órán át foglal egy-egy helyet (8–17 óra között), vannak napszakok, hogy gyakorlatilag lehetetlen letenni az autót a központi utcákban és tereken. A Szekler Teker szerint nem véletlenül, hiszen mintegy száz darab kedvezményes bérletet adtak ki ebben az évben is. „A bérleteseket kb. tizedáron többlethasználatra ösztönzi a rendszer, azaz egész napos parkolásra központi helyen, amíg a jegyet vásárlókat, teljes áron, a fennmaradt, de jóval kevesebb helyre. Ez adja a jelenlegi helyzet fenntarthatatlanságát és mélyen antidemokratikus jellegét, és ezen kellett változtatni!” – olvasható közleményükben.

Teret, nemcsak autóknak

Hogy miért fontos egy kerékpáros egyesületnek a parkolóhelyekkel foglalkozni? 

– A belvárosban egész nap parkoló autók kiszorítják a rövid ügyintézésre bejáró autósforgalmat, a belváros mellékutcáiba és azok járdái megtelnek parkoló autókkal, nem egy esetben a gyalogosforgalmat akadályozva. Egy civilizált város a tereit funkcionalitásuknak megfelelően használja, (pl. a járdákat gyalogosforgalomra és nem illegális parkolásra) és biztosítja mindenki számára ezen terek elérhetőségét gyalogos, kerékpáros, tömeg- vagy autós közlekedés valamelyikével – erősítette meg Simon Szilárd, a Szekler Teker vezetője.

Múlt héten lapunk is megírta a parkolási bérletek drágítását. Az önkormányzat döntése értelmében magánszemélyek fél évre ezután 680 lejért, egy évre 1000 lejért válthatnak bérletet, a jogi személyek féléves kedvezményes parkolásért jövőtől 1040 lejt, egy évre pedig 1600 lejt kell fizessenek. Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,333RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb