Legyen öröm a sport!

155

A sportolás nagyon jó hatással van az ember testére és lelkére egyaránt, így a testmozgás nagyon fontos. A gyermekek pedig igen sok hasznot húzhatnak abból, ha rendszeresen sportolnak. A szülő magatartása azonban mindent tönkretehet.
Az orvosok sokféle probléma esetén javasolják a pácienseknek a rendszeres testmozgást, hiszen számtalan betegség, panasz leküzdésében segíthet. Gyermekkorban különösen fontos a rendszeres sport. Többek között segít az egészséges növekedésben, önfegyelemre, kitartása, adott esetben csapatmunkára nevel, személyiségfejlesztő, jót tesz az önbizalomnak, de a kudarc feldolgozására is megtanít. Lehetne sorolni tovább is a sport hasznát, de ez is elég, hogy megértsük, milyen fontos ez minden kicsi számára.
Gyermekek számára szervezett sportesemények rendszeres résztvevőjeként azt tapasztalom, sok szülő tartja fontosnak, hogy gyermeke mozogjon, viszont többen szem elől tévesztik, hogy az elsődleges cél maga a sportolás. Kisgyerekeknél nem kellene túl nagy elvárásokat megfogalmazni. Természetesen fontos a folyamatos fejlődés, hogy a gyerek egyre jobb legyen abban, amit csinál, de ezt nyugodtan az edzőkre, oktatókra, szakemberekre lehet bízni, mert nekik ez a dolguk. Gyakran látom, hogy szülők a pálya szélén állva üvöltenek csemetéjüknek, hogy mit hogyan csináljon, a gyerek pedig nem tudja, mitévő legyen, kire figyeljen. Ez messze meghaladja a szurkolás fogalmát, s nemcsak a gyereket zavarják, hanem akár az egész csapatot és az edzőt is. S az sem ritka, hogy ha a szülő nem elégedett a látottakkal, akkor a gyerek nagy szidásra, esetleg testi fenyítésre is számíthat. Sajnos ilyent is láttam már: egy apa mérkőzés közben hívta a pálya szélére gyermekét, mert úgy ítélte meg, hogy hibázott, s jól láthatóan pofon verni készült, amit az edző akadályozott meg.
A sportolás akkor lehet hatékony, ha művelője élvezi azt, ha örömét leli benne. A gyerek pedig akkor kaphat szárnyakat, ha erőfeszítéseiért szülei dicsérettel jutalmazzák, még akkor is, ha éppen nem szerzett gólt vagy kikapott a csapat.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek