Legyen fontos az őshonos kisebbségek védelme

101

Ez egy politikai hovatartozástól független összmagyar ügy – hangzott el a szombati, gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatón, amelyet az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, Vincze Loránt, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke, Barti Tihamér, valamint Erős Levente, helyi RMDSZ-frakcióvezető tartott. Az őshonos kisebbségek védelméért elindított Minority SafePack elnevezésű polgári kezdeményezés bemutatása mellett az aláírásgyűjtés gyergyószéki eredményeiről is beszámoltak.

Erős Levente, Vincze Loránt és Barti Tihamér. Fontos kezdeményezésről beszéltek

Mindenkinek köszönjük, aki hozzájárult aláírásával a kezdeményezés sikeréhez – kezdte mondandóját Barti Tihamér RMDSZ területi elnök, hangsúlyozva, az intézményvezetőket és a civil szervezetek irányítóit is köszönet illeti, hisz nagyon sokan az ügy mellé álltak. Barti rámutatott, egy – politikai hovatartozástól független – összmagyarsági ügyről van szó, és örvendetesnek tartja, hogy a gyergyószékiek is támogatják a FUEN kezdeményezését.
A gyergyószéki aláírásgyűjtést Erős Levente, a gyergyószentmiklósi RMDSZ-frakció elnöke koordinálta, aki az eddigi eredményeket illetően megjegyezte: a december 7-i összesítésen 11 298 támogató aláírást számoltak, elmondása szerint pedig a december 18-i végső határidőig még nő ez a szám, hisz nem tekintik befejezettnek a munkát.
A Minority SafePack részleteinek ismertetését követően, a FUEN elnöke, Vincze Loránt közölte, a több országban zajló aláírásgyűjtés április 2-án zárul, majd ezt követően kapja meg az iratot az Európai Bizottság, melynek három hónapja lesz választ adni a kezdeményezésre.
– Az erdélyi magyarság az egyik, ha nem a legfontosabb haszonélvezője a kezdeményezésnek – mutatott rá Vincze Loránt, hozzátéve: érzik, hogy ellehetetlenült a román politikummal folytatott párbeszéd, ezért próbálják meg európai szinten bővíteni a lehetőségeket.
Mint mondta, a kisebbségi jogok védelme két módon képzelhető el: az egyik az, hogy ne veszíthessék el a már meglévő jogaikat a közösségek, a másik pedig, hogy az EU-nak biztatnia kellene a tagállamokat, hogy megosszák egymással a jó kisebbségvédelmi gyakorlataikat.
– Egészen konkrét elemei is vannak a csomagnak, ezáltal kerekedik ki egy olyan szabályozás, amely az Európai Unióban ezentúl a kisebbségeket is védi – részletezte Vincze, megjegyezve: bármennyire is hihetetlen, az őshonos kisebbségek értékeinek védelméről jelenleg egyetlen sor sincs megfogalmazva.

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.