Legyen élet az épületben!

79

Székelyderzsen a templommal átellenben áll az eléggé megviselt állapotban lévő régi iskola. A több mint százéves épületet a helyi unitárius egyházközség kapta használatba, azt szeretnék, ha minél hamarabb pezsgő élet lenne az ingatlanban, amely a hely szelleméhez igazodva a közművelődésnek, a közösségi életnek lenne otthona. Pályáztak, újítanak, terveznek, később meg is vásárolnák az államtól az épületet.

Lépcsőzetesen, türelemmel és tervekkel, de megújul a derzsi régi iskola. A közösségért – régen és most is
Lépcsőzetesen, türelemmel és tervekkel, de megújul a derzsi régi iskola. A közösségért – régen és most is

Az 1912-ből származó, hátsó szárnyában emeletes épület az új iskola elkészülte után, 1980-ban a szövetkezet tulajdonába került. Később évekig kihasználatlanul állt, majd a helyi unitárius közösség kérte, hogy birtokba vehesse az üres termeket. Jelenleg orvosi rendelő, egyházközségi iroda, gyülekezeti terem működik az épületben, de – mint Demeter Sándor Loránd unitárius lelkésztől megtudtuk – nagyratörő terveik vannak. A régi iskolát olyan közösségi térré szeretnék alakítani, amely a majdnem félezer fős gyülekezet és a Világörökség részének nyilvánított templom által támasztott közösségi igényeknek képes lesz megfelelni.

Idősekre is gondoló fiatalítás
Előrelátó módon egy többlépcsős tervet készítettek, hogy fokozatosan haladhassanak a felújítással, mindig annyit végeznek el, amire pénz kerül úgy, hogy közben használható maradjon az épület. Első lépésben egy előkészítő konyha és mosdó vált szükségessé ahhoz, hogy az ingatlant kulturált körülmények között lehessen használni, és akár a megálmodott szociális program elindítását is segítse a beruházás. Az elképzelés szerint idős, egyedülálló személyek gondozásával, legalább heti egy-két alkalommal meleg étel kihordásával foglalkoznának.
A Bethlen Gábor Alap támogatásával kezdhették el a mosdó kialakítását. Összesen 8040 lejt kapott az egyházközség erre a célra, ugyanakkor a vízvezetéssel és a szennyvíz elvezetésével is tudtak haladni, a polgármesteri hivatal például kotrógépével segítette a kanalizálás kiépítését.
– A pályázattal, az önrésszel és az önkéntes hozzájárulásokkal, támogatásokkal nagyot léptünk előre az épület fejlesztésében – mondta az unitárius lelkész.

Kézműveseknek műhely, gyermekeknek játszótér
A következő lépésben kézművesek által használható termeket szeretnének létrehozni. A bútorfestő, illetve szövőterem már kialakulóban van, hiszen székelyruha-szövéssel is foglalkoznának.
Maga az ingatlan, a telekkel együtt több lehetőséget is kínál.
– A polgármesteri hivatallal és a helyi huszárokkal közösen pályáztunk a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványnál is, és az édesanyák igényére válaszolva, az épület udvarán, egy védett, biztonságos helyen játszóteret alakítanánk ki – sorolta még a terveket Demeter Sándor Loránd. – Az udvar mögött pedig gyümölcsöst telepítünk, kimondottan őshonos fajtákból – tette hozzá a lelkész.

Ami a téglánál is fontosabb
Eközben figyelik a pályázati lehetőségeket, keresik a támogatókat és gyűjtenek, hiszen a végső cél az állami tulajdonban levő épület megvásárlása. Derzsben az egykori egyházi ingatlanokat elvették, majd lebontották, tehát visszaigényelni nincs mit, ezért lenne szükség a régi iskolára.
– Ezen a helyen működött évtizedekig a derzsi iskola, amely egykor tudást nyújtott, felelősségvállalásra nevelt és a környezet tiszteletére, együttélésre. Ennek a régi szemléletnek a jegyében folytatjuk a munkát. Építkezünk, ahogy anyagi lehetőségeink engedik, de a téglánál fontosabbak a közösségi mindennapok, ezért a fő cél, hogy mindeközben is élet legyen az épületben – összegzett a székelyderzsi unitárius lelkész.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek