Legyen egyszerű és szép

Bemutatták a pápai szentmise liturgikus eszközeit

118

A Székelyudvarhelyi-szombat­falvi Szent György-plébánia közösségi házában mutatták be múlt pénteken azokat a liturgikus eszközöket és Evangéliáriumot, amelyet Ferenc pápa használ majd a szombati csíksomlyói szentmisén. A tárgyak beszerzéséhez a Nemzetstratégiai Kutatóintézet járult hozzá.

Történelmi eseményre készülve. Egy hét múlva megszentelt tárgyakká válnak Fotó: Nagyálmos Ildikó

A Liturgikus Bizottság képviseletében Ft. László Attila szombatfalvi plébános üdvözölte a jelenlévőket, ő felel az oltárért és az oltár körül zajló eseményekért a szombati pápai látogatáskor.
– Istenről sokat beszélünk, mint aki szent, jó, igaz, de a negyedik alapérték, jó tulajdonság elmarad: hogy az Isten szép. Amikor megkaptam ezt a feladatot, az a gondolat született meg bennem, hogy ezt szeretném megmutatni ezen esemény alkalmával. Ezt párosítva az egyszerűséggel, ami Ferenc pápa jellemzője. Tehát minden, ami ott megjelenik, legyen egyszerű és szép – fogalmazott László Attila plébános. Hozzátette: a közösségből szólított meg barátokat, tehetősebb embereket, hogy segítsenek a szentmise bemutatásához szükséges eszközök előteremtésében. Így sikerült vállalkozók, barátok támogatásával beszerezni ezeket az eszközöket, amelyek nagy részét a szombatfalvi közösség tagja, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő támogatásával sikerült megvásárolni.
Arról is szólt, hogy az egyházmegyének nem volt eddig Evan­géliáriuma (az evangélium azon gyűjteménye, amelyet minden szentmisén az év folyamán, vasárnap és ünnepnapokon felolvasnak a templomban). Az ol­tárra kerülő keresztet egy szé­kely­udvarhe­lyi mester faragta cseresznyefából, a korpuszt pedig hársfából, hiszen az volt a cél, hogy a miénk legyen.
Az eszközöket támogató és az Evangéliáriumot kiadó Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviseletében Szász Jenő elnök szerencsésnek nevezte magát, hogy ennek a közösségnek lehet a tagja, és a felkérést óriási lehetőségként élték meg az intézet szempontjából is, hiszen, mint mondta, a szentatya látogatása történelem.
– Olyan történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi, ami még nem fordult elő Székelyföldön: Szent Péter utóda érkezik Csíksomlyóra. Elsősorban nekünk, magyaroknak fontos ez a találkozás, hogy megmutassuk magunkat és közösen imádkozzunk. Nemes ügyet szolgálunk, amikor segítünk a Főegyházmegyének, a liturgiáért felelős bizottságnak, hogy az oltárt megfelelően tudják földíszíteni, beleérte az evangéliumos könyvet is, ami egy remekmű. Ebből egyébként több példányt készítettünk, hiszen szeretnénk, ha a szentatya valamennyit ellátna a kézjegyével, hogy letétbe helyezhessük az érsekségen, a ferenceseknél és az intézetünkben. Azt kívánom, hogy nagyon sokan legyünk, és úgy éljük meg a csíksomlyói találkozót, mint egy kivételes, megszentelt alkalmat – mondta Szász Jenő.
A találkozón a plébános segítői is bemutatkoztak: Küsmődi Csongor Ignác Udvarhelyen szolgálati idejét töltő kispap, illetve Jánossi Imre tisztelendő, zetelaki káplán.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek