Legyen a román uniós elnökség prioritása

Sógor Csaba: a nemzeti kisebbségek védelméről

53

Azt kértük, hogy kerüljön be Románia uniós elnökségének prioritásai közé az őshonos nemzeti kisebbségek védelme, ennek biztosítása szerintem egy teljesen természetes európai hozzáállás – mondta Sógor Csaba a román uniós elnökség prioritástervezete kapcsán a román médiában tapasztalt felháborodásra reagálva.

Románia tölti be 2019. január elsejétől fél éven keresztül az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Az RMDSZ-es EP-képviselő elmondta: minden ország megfogalmazza ilyenkor a prioritásait, amelyeket képviselni kíván a féléves elnöksége alatt, ennek kidolgozásához a Romániából érkező EP-képviselők is beküldhették saját javaslataikat.
– Mi természetesen az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét kértük, javaslatunk tulajdonképpeni célja és annak indoklása be is került a tervezetbe. A prioritásokat összegző munkaanyagban így megtalálható egy fejezet, amely a nemzeti kisebbségek európai szintű védelme érdekében a legjobb gyakorlatok megosztását sürgeti. Ez most úgy tűnik, nem tetszik egyeseknek – mondta Sógor Csaba a helyzetet ismertetve.
Sógor Csaba még a tavalyi év végén benyújtott javaslataiban arra hivatkozott, hogy az Európai Unióban 50 millió őshonos nemzeti kisebbséghez vagy nyelvi kisebbséghez tartozó állampolgár él, az ő helyzetükkel az EU-nak és a mindenkori uniós elnökséget betöltő országoknak foglalkozniuk kell, hiszen a Lisszaboni Szerződésben szerepel a nemzeti kisebbséghez tartozás alapján történő megkülönböztetés tilalma.
– A kérdés megnyugtató rendezése egyre sürgetőbb, mivel az európai jog elmaradásban van az Európa Tanács egyezményeihez vagy más nemzetközi szervezetek vonatkozó ajánlásaihoz képest – érvelt akkor az EP-képviselő.
Sógor Csaba azt is nyomatékosította javaslataiban, hogy a nyugat-balkáni térség tagjelölt államai és az azokban élő számos nemzeti kisebbség – köztük például a Szerbiában élő románok és magyarok – szempontjából is kulcsfontosságú, hogy ez a kérdés megjelenjen a prioritások közt.
– Természetesen arra is rávilágítottunk, hogy amennyiben a nemzeti kisebbségek védelme nem kerül be ezekbe a prioritásokba, akkor megdőlhet az a román látszatpolitika, mely az országot európai szinten példaértékűnek próbálja feltüntetni a kisebbségek védelme terén – fejtette ki az RMDSZ-es EP-képviselő.
Sógor Csaba reményét fejezte ki, hogy a végleges elnökségi prioritások között is helyet kap majd a nemzeti kisebbségek védelme, ezzel végre Románia is hozzájárulna a kérdés európai szintű megvitatásához.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.