Leginkább havas esőre számíthatunk

79

Leginkább havas eső várható mától, a tegnapi havazást követően legkorábban jövő héten számíthatunk újabb jelentős hóhullásra. A hőmérséklet az ebben az időszakban megszokottra csökken.

Hóhullás Csíkszeredában. Csapadékos, szeles napok jönnek Fotó: László F. Csaba

Felhős, borús égre, csökkenő hőmérsékletre és kevesebb havazásra, de gyakori havas esőre számíthatunk az előttünk álló hétvégére Hargita megyében.
Ștefan Lucian, a Marosvásárhelyi Regionális Meteorológiai Központ munkatársa kérdésünkre kifejtette: ma még az ebben az időszakban mért átlaghoz képest magasabb hőmérsékletre számíthatunk, nappal havas eső, éjszaka havazás várható. A medencékben köd képződik, és felerősödik a szél. Szombatra felhősebb lesz az égbolt, még kevésbé számíthatunk havazásra, esővel vegyes hóhullásra annál inkább. A hétvégén a hőmérséklet fokozatosan visszaesik a február derekán szokásos értékekre. Csík és Gyergyó térségében –8 Celsius-fokra, Udvarhelyszéken –1 Celsius-fokra süllyedhet a hőmérő higanyszála, a csúcshőmérséklet –1 és 4 Celsius-fok közötti lesz.
Tegnap egyébként havazás miatt akadozott a forgalom a Borszéki-hágón. Hasonló ma is előfordulhat a hegyi útszakaszokon, az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanis Hargita megyére vonatkozóan sárga vészjelzést rendelt el ma 17 óráig.

[box type=”shadow” ]Nyomon követhető hókotrók

Hargita Megye Tanácsa saját nyomkövetőkkel (GPS) is felszereli a téli karbantartással megbízott cégek járműveit. A szerződések értelmében ugyan minden jármű nyomkövető rendszerrel kell legyen felszerelve, azok adatai viszont nem publikusak, csupán a cégek és a megyei tanács illetékes munkatársai számára elérhetők. Annak érdekében, hogy bárki követhesse és ellenőrizhesse a járművek mozgását, a megyei tanács saját nyomkövetővel lát el minden járművet és online felületen bárki követni tudja majd a járművek mozgását. A nyomkövetők beszerelése jövő hét elején történik meg, az online felület ezt követően lesz elérhető.[/box]

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek