Leginkább a korrupció ijeszti el őket

51

Körülbelül 15 700 romániai orvos dolgozik külföldön, derült ki egy, az egészséget népszerűsítő egyesület (ARPS) tanulmányából.

A szerzők becslése szerint körülbelül 15 700 romániai orvos praktizál jelenleg külföldi országokban, főként Európa nyugati országaiban (Németország, Nagy-Britannia, Franciaország). Az egyesület közleménye szerint a felmérés során megkérdezték a Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) megyei szervezeteit, a 42 megyei igazgatóság közül 24 válaszolt a kérdésekre, és kiderült, hogy mintegy 4700 szakorvossal van kevesebb országszerte, mint amennyire szükség lenne.
A kutatások és fejlesztések szakterületén belül végzett felmérések alapján kiderült, hogy körülbelül 15 ezer aktív romániai kutató dolgozik külföldön, akik számára Románia nem tudott olyan hatékony programokat kidolgozni, amelyek által hazatelepülhettek volna az elvándoroltak – mutat rá a közlemény.
„Romániában az elmúlt 20 évben 30 százalékkal csökkent a kutatás-fejlesztés szakterületeken dolgozó alkalmazottak száma. Körülbelül 300 ezer egyetemi hallgató külföldön végezte tanulmányait az elmúlt tíz évben, így jelentősen csökkent az új kutatók és fejlesztők kiképzésének lehetősége is” – mutat rá a közlemény.
Az egyesület által küldött közlemény szerint a szakemberek legtöbbször nem is az alacsony fizetéseket hozták fel kivándorlásuk okaként, hanem a sorrend a következő: a korrupció, a szakmai fejlődésre való lehetőségek hiánya, nem szakmai szempontok útján való előléptetés, a közintézményekben tapasztalható bürokrácia, az alacsony bérek és az infrastruktúra, valamint a műszaki felszerelések hiánya.

Agerpres

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.