Legényes táncok a főszerepben

Ifjúsági Hagyományőrző nap

46

Erdélyi legényes táncokat mutatnak be a gyergyószéki ifjú­sági hagyományőrző napon, amelyet a Gyergyószárhegyi Kul­turális és Művészeti Központ szervez a Hargita megyei Ifi­napok keretében. A rendezvényt holnap tartják több néptáncegyüttes részvételével.

Főzőversennyel kezdődik holnap a hagyományőrző nap Gyergyószárhegyen, pityó­kástokányt készítenek a rendezvényen részt vevő néptánccsoportok. Az erdélyi legényes táncok bemutatója 18 órakor kezdődik a helyi művelődési központban, gyer­gyó­szentmiklósi, gyer­gyó­remetei, gyergyóditrói, gyer­gyó­szárhegyi és borszéki néptáncosok lépnek majd fel.
– A szakirodalom szerint a leggazdagabb legényestánc-kinccsel Erdély rendelkezik, ezt szeretnénk közelebb vinni a közönséghez – mondta el Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója.
Hozzátette, a néptánccsoportok fellépését megelőzően a bemutatott legényes táncokról rövid ismertetőt hallhat majd a közönség, hogy tudják, mi az adott tánc jellegzetessége, melyik vidékről származik. Megfigyelhetők lesznek a legényes táncok fejlődési szakaszai az egyszerű ugróstól a bonyolult kalotaszegi legényesig. A bemutatót követően népzenekoncert, majd táncház várja az érdeklődőket.
– A hagyományőrzés, az ősöktől örökölt kultúrkincs ápolása a rendezvény célja – fogalmazott az igazgató, aki azt szeretné, ha e rendezvény mintájára más településeken is szerveznének hasonló hagyományőrző napokat.
A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ egyébként több más rendezvényt is szervez a közeljövőben. Szombaton a tehetséggondozó tábor záróeseményét tartják, 16 gyerek legjobb munkáiból nyílik kiállítás.
A hétvégén a Budapesti Székely Fesztiválon is jelen lesznek a központ munkatársai, a tavalyi Global Nomadic Art Project nevet viselő tábor termését mutatják be az érdeklődőknek.
Jövő héten Gyergyóditróban és Gyergyóremetén nyitnak tárlatot az alkotóközpont gyűjteményében található grafikákból. Ugyancsak májusban az elmúlt négy év táborainak anyagából mutatnak be válogatást Gyer­gyó­szentmiklóson.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek