„Legendás” idény után

Hóvirág Néptáncegyüttes

220

„Érdemes komoly munkával készülnöd, ha a Hóvirághoz jössz tanítani” – vallják a gyer­gyószentmiklósi Hóvirág Nép­táncegyütteshez érkező hivatásos oktatók. Bizony, az 1972-ben alakult együttes továbbra is hozza a tőle megszokott magas színvonalat, amikor pedig éppen nincs fellépésük, a színfalak mögött zajlik a kemény munka. A Hóvirág vezetője, Szász Ferenc lapunknak kifejtette: az idei évad java részében a 2009-ben bemutatott Gyilkos-tó legendájának újragondolt, néptáncos alapokra helyezett verziójával dolgoztak, amely megérte a fáradságot, hisz mindenhol nagy sikert aratott.

Gyilkos-tó-legenda. A tánccsoport idei nagy dobása Fotó: Bartalis fotó

Lapunkban többször is olvashattak arról, hogy a Hóvirág Néptáncegyüttes felújított formában vitte színpadra a 2009-ben bemutatott Gyilkos-tó legendája című előadást. A Háromszék Táncegyüttes koreográfusa, Ivácson László által rendezett előadásban a korábbi klasszikus részeket népzenei elemek váltották fel, emellett különösen nagy hangsúlyt fektettek a tipikusan gyergyói táncra és zenére is. A Hóvirág vezetője, Szász Ferenc rámutatott: érdekes, hogy akik ezelőtt kilenc évvel a piactéri jelenet gyermekseregét képviselték, a felújított darabban már a főbb szerepeket vették át.
– Egyedül én maradtam meg a káplán szerepében – tette hozzá, mondván, energiát emésztett fel a legenda, azonban annál nagyobb szeretettel és megbecsüléssel beszélnek róla a hóvirágosok.
Az előadást több helyszínen, többek között a Gyilkos-tó partján is bemutatták, de előadták a gyer­gyószentmiklósi városnapokon, sőt idén februárban a budapesti közönség is megcsodálhatta a 70 gyermeket felvonultató zenés-táncos darabot.
Jelenleg – a legkisebbektől a legnagyobbakig – nyolc csoport tevékenykedik a Hóvirágnál, az oktatók személye pedig nem változott. Szász Ferenc kifejtette, örömteli, hogy vannak olyan végzős diákok, akik semmiképp nem akarnak elszakadni a néptáncegyüttestől, hanem maradnának, és az oktatásban kívánnak segédkezni.
– Idővel át lehet adni a stafétát, ez azonban hosszas folyamat, mivel a táncoktatás mellett a közösség életét kell szervezni, vezetni – fogalmazott. Ebben az évadban a Gereben utánpótláscsoport kizárólag lányokból állt, ami főként a fiúk hiányának tudható be. Ahogy Szász Ferenc fogalmazott, minden kárban van valami haszon, hisz nem akarták, hogy a fiúk létszámcsökkenése miatt felbomoljon a csapat, így alakult meg a lánycsoport. A lányokat Portik Izolda-Magdolna készíti fel, Korpos Zsuzsa pedig az énektanításban segédkezik, amit nagy sikerrel fel is használtak az évzáró előadáson.
Jövő hónapban a kiskunmajsai Lurkó Táborban vesznek részt a hóvirágosok, ezt követi majd a kétévente szervezett saját néptánctábor.
Szeptembertől ismét toborozni fognak, így azok a gyermekek, akik kedvet, hajlamot éreznek a néptánchoz, már most kezdhetnek gondolkodni a csoportba való beiratkozáson.
Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek