Legeltetésre is kötelező az engedély

53

Április végéig engedélyt kell kiváltaniuk azoknak a juhosgazdáknak, akik legeltetni kívánják állataikat a Gyergyószentmiklóshoz tartozó legelőterületeken. Az esztenák engedély nélküli felállítása bírságot von maga után: tavaly három ilyen esetben is büntetett az önkormányzat.

Pénzbírsággal fenyegeti a gyer­gyószentmiklósi önkor­mány­zat azokat a juhosgazdákat, akik engedély nélkül legeltetik nyájaikat a város közigazgatása alá tartozó legelőkön. A bácsok esztenaengedélyezési kérelmeit az önkormányzat április 30-ig fogadja. Tavaly Gyergyószentmiklóson 26 esztenaműködtetési kérelem érkezett a városházára, ebből 23 engedélyt is kapott, háromra viszont érvényes engedély hiánya miatt róttak ki bírságot. Van, akinek azóta is adóját terheli a bírság, mert nem törlesztette időben – hívja fel a figyelmet közleményben a polgármesteri hivatal.
Az engedély igényléséhez a következőkre van szükség: a személyazonossági igazolvány másolatára, 35 lej működési engedély díjának kifizetését igazoló nyugtára, amit a helyi pénzügyön kell befizetni, 1500 lej garanciapénz befizetését igazoló nyugtára, amit a városháza pénztáránál kell befizetni. A felsorolt dokumentumokhoz a polgármesteri hivatal ügyfélfogadó irodájában elérhető típusnyomtatványt is csatolni kell.
A városházára eddig három kérést nyújtottak be a gazdák, ám kettő ezek közül is hiányos, így viszont az engedélyre sem jogosult. Nem kaphatnak továbbá legeltetési engedélyt azok a bácsok sem, akiknek a havasbérek kapcsán a területtulajdonosok felé elmaradása van. A polgármesteri hivatal a főgazdák esztenaengedélyezési kérelmét akkor veszik figyelembe, ha az igénylő igazolni tudja, nincs tartozása. Érdemes tudni azt is, hogy a cárinában szabad legeltetni azzal a feltétellel, hogy valaki állataival saját vagy bérelt területen jár, ezt pedig igazolni is tudja. A szabályzat – az állategészségügyi előírások betartásán túl – a pásztorkutyák tartási körülményeire is kiterjed. A nyájakat, csordákat őrző kutyák nem okozhatnak kárt, nem ijesztgethetik a gyűjtögetőket, természetjárókat: a szabályok betartásának pedig ellenőrzésekkel is nyomatékot adnak. A városvezetés arra kéri az érintetteket, figyelmesen olvassák el a legeltetésre vonatkozó szabályzatot, kérdéseikkel pedig forduljanak Mezei-Dénes Imre legelőfelügyelőhöz vagy a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal központi ügyfélfogadójához.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.