Legális, de veszélyes

247

Haladunk a korral, na. Minden téren, minden felületen. Drog-ügyben sem akarunk lemaradni itt Székelyföldön, és mivel a drogprevenció hangzatos kifejezés, egyre gyakrabban szerveznek iskoláinkban a kábítószerekről, azok veszélyeiről szóló előadásokat, foglalkozásokat, kiállításokat.
Nincs is ezzel semmi baj, sőt. Nincs miért tagadni, hogy a tudatmódosító szerek elérték Székelyföldet is, főleg, mióta a dealer gyakran az okostelefon vagy a számítógép, még a sarokig sem kell elmenni a szerért. Nem is kérdés, hogy tájékoztatni kell a fiatalokat, minél előbb, annál jobb. De nehogy abba a hibába essünk, hogy beszélünk a dizájner-drogokról, a klasszikus és illegális kábítószerekről, a függőségről és túladagolásról, és elfelejtjük a térségünk fiataljaira leginkább veszélyt jelentő legális drogot, az alkoholt. Úgy vélem, egyelőre nagyságrendekkel nagyobb probléma itt mifelénk a szeszes italok mértéktelen fogyasztása, illetve annak az esélye, hogy egy fiatal belecsússzon az italozós életformába, mint hogy rendszeres kábítószer-fogyasztóvá váljék. Szóval, nehogy úgy járjunk, hogy foglalkozunk valamivel, ami újszerűsége, ismeretlensége miatt (is) nagyon veszélyesnek látszik, és nem szentelünk kellő időt és energiát egy olyan kockázati tényezőre, ami majdnem minden fiatalt érint.
Mert az alkohol az a legális drog, amit tíz fiatalból 7-8 nagyon korán kipróbált már, ami könnyedén beszerezhető (a 18 év alatti forgalmazás tiltása ellenére), ami nem is annyira drága, hogy ne lehessen az összedobott zsebpénzekből megvenni, ami társasági kultúránk elengedhetetlen része, ami majdnem minden családban jelen van, sok helyen nemcsak a családi ünnepeken, hanem a mindennapokban és néhol annyira, hogy már alkoholbetegségről van szó. Tehát a lehetőség nyitott, a minta általános körben adott, a hatása gyors, és hatékonyan csökkenti a szorongást, egy üveg sör a legmegbízhatóbb társ a bulikban. Kell ennél jobb útlevél a pokolba?
Ha függőségek kialakulásáról, és ennek veszélyéről beszélünk, ne tévesszünk hát fókuszt: az alkoholveszély kapja meg a neki járó „előkelő” helyet. És ne feledjük, hogy a lelki fröccs nem igazán hatásos ellenszere a napi fröccsnek, és az sem megy, ha valaki bort iszik és vizet prédikál. Ahogy azt se bagatellizáljuk el, hogy az egy főre eső alkoholfogyasztásban Románia a második helyen áll az Európai Unióban, és sajnos ez egy olyan „életpálya”, amit általában fiatalon szoktak elkezdeni.

Aszalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek