Legalább kezet lehessen mosni

Felfüggesztenék két iskolaépület működését

162

Az újraellenőrzés során sem tapasztaltak előrelépést, ezért a tevékenység felfüggesztését javasolja a kászonfeltízi óvoda- és iskolaépület, továbbá a kászonjakabfalvi elemi iskola esetében a közegészségügyi igazgatóság. Az iskolafenntartó önkormányzat pénzhiánnyal küzd, de – amint közölték – hoznak néhány intézkedést a működés fenntartása érdekében.

Alapvető higiéniai feltétel. Minimális követelmény a vezetékes víz Fotó: Archív

A tanintézetek nagy részében jobbak a körülmények, mint előző évben – összegezte a tanévkezdés után elvégzett ellenőrzéseik eredményét dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. Közölte, a kászonfeltízi iskola- és óvodaépületben, illetve a kászonjakabfalvi iskolában tanévkezdéskor tapasztalt problémák viszont nem oldódtak meg, így ott a tevékenység felfüggesztését javasolták. Kászonfeltízen a korábbi ellenőrzés óta illemhelyet biztosítottak az óvodásoknak az addigi, számukra veszélyes udvari vécé helyett, az épületben azonban nincs folyóvíz, be kellene vezetni a vizet – ismertette az ellenőrök által tapasztalt gondokat Tar Gyöngyi. Hozzátette, az osztálytermekben lévő vaskályhák köré védőrácsokat kellene szerelni, és fűtés sem volt az épületben, amikor az ellenőrzés zajlott.
Kászonjakabfalván szintén hiányolták az ellenőrök, hogy nincs víz az épületben, kezet mosni sem tudnak az iskolások.
– Ilyen esetben sokszor elhangzik az, hogy a gyermek egy része otthon sincs jobb körülmények között, de ez nem érv, a tanintézetekben sok gyermek van együtt, a védőintézkedéseket pedig nem hiába találták ki – mondta Tar Gyöngyi. Megjegyezte, kollégái furcsállották, hogy bár régről ismert problémákról van szó, az érintett kászoni iskolákban a nyári vakáció idején sem találtak megoldást a gondokra.

Pénzhiány és pályázati remények
– Romániában a tanintézetek többsége nem felel meg a működési feltételeknek, és ehhez az arányhoz sajnos mi is hozzájárulunk – összegezte a helyzetet András Zoltán, Kászonaltíz polgármestere. A községben működő Dr. Lukács Mihály Általános Iskolának sok alegysége van, az öt faluban több épületben működik az intézmény, a községnek pedig nincs elegendő pénze az épületek rehabilitációjára. Felújításokra csak akkor van esély, ha központi forrásból visszaosztott pénzt kapnak, illetve, ha sikeresen pályáznak – vázolta. Kifejtette, Kászonújfaluban és Kászonfeltízen szépen felújították az iskolákat és Kászonjakabfalván is hozzáláttak. Ott az épület óvodai részét sikerült eddig rendbetenni, az iskolában viszont nincs vizesblokk. A feltízi iskolaépület pedig egy impozáns, régi épület, amelynek esetében a szerkezeti átalakításokra van szükség ahhoz is, hogy legalább a vizet bevezessék, és a csatornázást megoldják – ismertette András Zoltán. Közölte, mindemellett várhatóan már a héten bevezetik a vizet a feltízi épület óvodai részére, a feltízi és a jakabfalvi épületekben viszont összességében csak akkor tudják biztosítani a megfelelő körülményeket, ha teljes felújítást végeznek. Ezekre a munkálatokra kész tervekkel rendelkeznek és pályázatot nyújtottak be támogatásukra az Országos Helyi Fejlesztési Programhoz. Jelenleg várják ezek elbírálását. Nehezíti a helyzetet, hogy a feltízi épület egyházi tulajdon, amit oktatási célokra ingyenesen az önkormányzat rendelkezésére bocsátottak, a tulajdonjog hiánya viszont pályázatokon már jelentett akadályt – jelezte András Zoltán.
Kászonfeltízen van még egy oktatási céllal épült, pirosban felhúzott épület, a kormányzati beruházással elkezdett és befejezetlenül hagyott létesítmény véglegesítésére eddig pályázni sem tudtak, hisz nem volt az önkormányzat tulajdonában, most zajlik az átvétele. Ha sikerül befejezni, akkor a gyermeklétszám függvényében majd eldöntik, hogy óvoda- vagy iskolaépületként hasznosítják.
András Zoltán úgy látja, jó, hogy a közegészségügyi ellenőrök megkövetelik a feltételek betartását, településvezetőként számára is prioritást jelentenek ezek az épületek, de ha nincs pénz, akkor nincsen, ahogy előrelépni. Rámutatott, hogy a község saját jövedelméből nagyobb beruházásokra nem futja, csak a pályázatok önrészének biztosítására.
Az idei év a korábbiaknál is nehezebb, ezt bizonyítja az is András Zoltán szerint, hogy idén először az önkormányzati dolgozók bérének a kiadásával is késtek pénzhiány miatt.
– Ez egy patthelyet, bízom benne, hogy találunk forrásokat, és a közegészségügy is mérlegeli majd a helyzetet – mondta a polgármester, aki közölte, meghoznak néhány intézkedést és kérik majd a működés ideiglenes engedélyezését.

Több mint száz gyerek érintett
Ha a két érintett iskolaépületet be kellene zárni, akkor nem lenne hová vinni az oda járó gyermekeket, hisz a többi épületük tele van – vázolta még a polgármester. András Ignác, a Dr. Lukács Mihály Általános Iskola igazgatója közölte, a közegészségügyi ellenőrök november elsejei kezdettel javasolták a tevékenység felfüggesztését. Az igazgató azt mondta, az iskolának semmilyen anyagi lehetősége nincs a helyzet javítására, és, hogy évek óta kértek már segítséget a megyei intézményektől is. A tanintézet vezetője nem túl optimista, mint mondta, ha be is vezetik most a vizet a feltízi óvodásoknak, a többi feltétel még nem fog teljesülni. Elmondta, hogy iskolájukhoz kilenc alegység tartozik, közülük ötnek van egészségügyi működési engedélye. Összesen 508 óvodás és iskolás jár hozzájuk, Kászonfeltízen harminckét óvodás és hatvan elemista, Jakabfalván pedig harminc elemi iskolás.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek