Leckehangversenyt tart a Nagy István Művészeti Középiskola

97

Leckehangversenyt tartanak ma délelőtt 11 és 12 órától a Nagy István Művészeti Középiskola zene szakos tanárai – valamennyien a Csíki Kamarazenekar tagjai – a Csíki Moziban. A rendezvényt szervezett keretek között állandósítaná és a csíkszeredai általános iskolák számára is elérhetővé tenné a művészeti középiskola – tudtuk meg Kirmájer Enikő igazgatótól.

Kirmájer Enikő beszámol az új kezdeményezésről. Zeneóra másként Fotó: László Róbert
Kirmájer Enikő beszámol az új kezdeményezésről. Zeneóra másként Fotó: László Róbert

A csíkszeredai városi iskolahálózatban működő úszás és korcsolya programhoz hasonlóan, szervezett keretek között havonta egyszer leckehangversenyt tartanának a Nagy István Művészeti Középiskola zene szakos tanárai a városban működő általános iskolák diákjai számára. Az iskolán kívüli tevékenység kiegészítené a fiatalok zeneórákon elsajátított zenei műveltségét, lehetőséget teremtene arra, hogy az 5–8. osztályosok részletesebb betekintést nyerjenek a zenetörténetbe, koncertélményekkel gazdagodjanak és ismerkedjenek a klasszikus zeneszerzők munkáival.
– Rengeteg lehetőséget teremt a leckehangverseny arra, hogy a tanórákon kívül, konkrét zenei élményekkel gazdagodjanak a diákok. A zenei anyagon kívül az adott zeneszerző életével, a zenei mű keletkezésének történetével, és nem utolsósorban a különböző hangszerekkel is közvetlen kapcsolatba kerülhetnének a tanulók – sorolta a leckehangverseny előnyeit a Nagy István Művészeti Középiskola igazgatója.
Kirmájer Enikő szerint az úszás és korcsolya programhoz hasonló zenei projekt elindítása még tavaly vetődött fel az iskola és a város vezetői körében, a leckehangversenyt a következő tanévtől, havonta egyszer szervezné meg a művészeti középiskola, elsőként a városi általános iskolák 5–6., illetve 7–8. osztályai számára.
– Természetesen, egyeztetnünk kell még az oktatási intézmények vezetőivel is. A célunk az, hogy a fiatalok zenei ismereteit elmélyítsük és zeneértő közönséget neveljünk Csíkszeredában – mondta Kirmájer.
Az igazgató szerint ma, első alkalommal Vivaldi Négy évszak című művével indítják a leckehangverseny-sorozatot az oktatási intézmény diákjainak részvételével a Csíki Mozi nagytermében.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek