Leborulni Isten színe előtt

Uniós támogatásból újul meg a városfalvi unitárius templom

42

Négy évvel ezelőtt konkrét lépéseket tett a Városfalvi Unitárius Egyházközség a helyi templom felújításának érdekében: 290 ezer eurót pályáztak meg az Európai Uniónál a vidékfejlesztési alapból. A munkálatok nagy része elkészült, hamarosan újra belakhatják a helyiek a templomot.

Kívül-belül újba öltözik a templom. Megőrzik az örökséget Fotók: Lőrinczi Botond

A Városfalvi Unitárius Egyházközség Hargita Megye Tanácsának anyagi segítségével éveken át dolgozott a felújítási munkálatok dokumentációjának összeállításán, amely több mint ötvenezer lejbe került, hogy 2017-ben pályázhasson. A pályázatot a Regio Consult pályázati iroda bonyolította le, a szerződést három évvel ezelőtt írták alá Gyulafehérváron, két éve kezdődtek a konkrét munkálatok a székelyudvarhelyi Macops Kft. vezetésével.
– Ekkora volumenű, külső-belső felújítást a kétszáz lélekszámú Városfalva lakossága önerejéből nem tudott volna megvalósítani – mondta el Lőrinczi Botond lelkipásztor, aki a templom történetét ismertette és az elmúlt évek munkálatairól számolt be részletesen.
A városfalvi unitárius, B kategóriás műemlék templom 1783–85 között épült. Régebb létezett egy kaputorony is, és egy 1650-ben épült templom, ennek a helyére épült fel a jelenlegi. A kaputornyot az 1800-as években elbontották, és 1901-ben a jelenlegi tornyot egybeépítették a templommal.
A felújítási munkálatok 2017 őszén kezdődtek el, megerősítették a tetőszerkezetet, kicserélték a gerendákat, szarufákat, új lécezést, cserepet kapott. Ezt követte a 35 méteres torony felújítása.
– A toronygömbben mi is találtunk időkapszulát, noha nem akkora jelentőségűt, mint Felsőboldogfalván, de itt is voltak pénzérmék, helyi verses írások (anno szokványos volt Városfalván a temetéseken a verses búcsúztató). Ezeket vissza is helyeztük a gömbbe az utókornak, mellékelve néhány aktuális dokumentumot a falu jelenlegi helyzetéről, lakosságáról, az egyház vezetőségéről, a felújításról, illetve egy sticket (adathordozót) is betettünk az időkapszulába, amelyen fényképek, videofelvételek vannak az elmúlt évek jelentősebb eseményeiről: falunapról, táncházról, egyházi rendezvényekről. Rajta van egy felvétel a felújított 1848-as honvéd zászló fogadásáról, amelyből három található Erdélyben (egy Oklándon és egy a sepsiszentgyörgyi múzeumban). A torony teljesen új bádogot kapott, a falakat, a templomtestet is felújítottuk, restaurátorok is dolgoztak a mennyezeten, ahol a stukkókat állították helyre. A Haáz Rezső Múzeum régészei, Sófalvi András és csapata teljesen feltárta az 1650-es évi templom alapját, amelyet rekonstruálni is fognak. Erről tanulmány, rajzok is készülnek, amelyet ki fogunk állítani. Terveztük, hogy szabadon hagyunk egy alaprészletet, járóüveglappal lefedjük és megvilágítjuk, de aztán lemondtunk róla, mert sok gond lett volna a karbantartással – mondta Lőrinczi Botond tiszteletes.

Felújításra vár az orgona és a bútorzat
A belső templomfalon, a legénykar fölötti részen egy régi nyelvezetű felirat maradt meg a templomépítés korából. Az 1836-os orgona is felújításra vár, akárcsak a teljes padlózat és bútorzat, hiszen még a felújítást megelőzően könnyező házigomba szaporodott el a templomban, megtámadta a padokat, padlót… A szószékkorona, illetve az első padok fedőlapján lévő festett kazetták restaurálása is hátravan még.
– A fennmaradó összeget – ha lehetséges – jól megindokolva szeretnénk felhasználni az orgona felújításra és a padok javítására. Ugyanakkor hátravan még a területrendezés, parkosítás. Ugyan a templom előtti járdát évekkel ezelőtt a helybéli Demeter Károly kirakta kővel, ezt szintén fel kellene újítani – tette hozzá a tiszteletes, aki arról is beszámolt, hogy a Városfalvi Egres Közbirtokosság mindig pozitívan állt az egyházközség mellé, gyakran támogatta az egyházi épületek felújítását.
Három éve a kántortanítói iskola gyülekezeti termében tartják az istentiszteletet, és főleg az idősebb generáció várja nagyon a templom munkálatainak befejezését, hiszen amint egy idős asszony mondta: lelkileg sokat jelentene, ha megérhetnék, hogy még egyszer leboruljanak az Isten előtt a felújított templomban.
„Elődeink, őseink előtt tisztelgünk ezzel, hogy a ránk hagyott épített örökséget megőrizzük, felújítva Isten hajlékát, méltó helyet teremtve a ma elő embereknek az imádkozásra, az elcsendesedésre. Úgy érzem, ez nagyon fontos a ma világában” – szögezte le Lőrinczi Botond.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek