Lebontják a törvénytelenül épült garázsokat

Heves hangulatú tanácsülés zajlott a Csíkszeredai Városházán

165

Személyeskedésektől sem mentes tanácsülésen boncolgatták Csíkszereda Megyei Jogú Város aktuális ügyeit a helyi önkormányzat soros, pénteki ülésén. A leghevesebb vitát a városban mintegy 30 éve illegálisan felépült 1280 garázs lebontását célzó határozat tervezete váltotta ki – a döntés nyomán több mint tizenötezer négyzetméter közterület szabadul fel a megyeszékhelyen.

Lebontanák a garázsokat. A vita tárgya Fotó: László F. Csaba

Vélemények ütköztek a garázsokra vonatkozó határozattervezet vitáján. Az „egyes közhasznú munkálatok megállapításának jóváhagyása, melyek a Csíkszereda Megyei Jogú Város magán- és közterületén található, építkezési engedély nélküli, vagy ideiglenes építkezési engedéllyel rendelkező építmények lebontására vonatkoznak” címet viselő, Bardócz László helyi tanácsos által kezdeményezett és közösségi aláírásgyűjtéssel támogatott határozattervezet vitáján Szőke Domokos alpolgármester amellett érvelt, hogy vegyék figyelembe az érintett garázstulajdonosok érdekeit is, a kezdeményezők és a velük együttértők az illegalitásban lévő építmények eltüntetésének tisztán jogi vetülete mellett kardoskodtak. A hozzászólók között a polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályának vezetője, Lázár Péter jelezte, hogy szerinte nem elég a határozatba foglalt 180 napos határidő az építmények lebontására. Albert Sándor főépítész pedig arra figyelmeztetett, hogy az eredetileg nem föltétlen parkolásra szánt közterületnek a városhoz való visszakerülésével ajánlott külön tervezésnek alávetni a visszakerülő mintegy 15 ezer négyzetméter sorsát, nem pedig automatikusan parkolóknak szánni. Az ülés egyik legérdekesebb fölvetése Marius Ţepeluş helyi tanácsostól érkezett, aki jelezte: mivel a garázsokat polgármesteri rendelettel bontják le, ezért az önkormányzatnak eleve nem is hatásköre döntést hozni az ügyben, főként azért sem, mert hazai precedens is van arra, hogy az érintettekkel pereskedő települések nem tudták végrehajtani a határozatot. A testület végül megszavazta a határozatot, melynek következtében a bontásoknak várhatóan jövő év májusáig kell megtörténniük.
A határozattervezetek között fontos kihatással bír a város jövőjére „A vasúti felüljáró és hozzá tartozó csomópontok újraépítése” megnevezésű beruházás beavatkozási munkálatok dokumentációjának jóváhagyása. Az elfogadott tanácshatározat nyomán elindult ügymenet során a tervek technikai módosításainak is szabad út nyílt.
A testület elfogadta továbbá a 2018. november 1.–2019. március 31. közötti időszakra javasolt pénzügyi támogatás folyósítására vonatkozó határozattervezetet a 65. életévet betöltött személyek melegvíz-fogyasztásának támogatására vonatkozóan (személyenként 40 lej/hónap), valamint azt a tanácshatározatot, amely révén újból elindíthatják Csíkszereda Megyei Jogú Város címere törvényes elfogadtatásának procedúráját. Mint a Hargita Népe megtudta, erre amiatt van szükség, mert a Városháza archívumában nem található meg az egyik dokumentum, mellyel a mostani városvezetés bizonyítja, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően járt el 2009-ben, a városcímer elfogadásakor.
A testület elfogadta az Idősek Nemzetközi Napja, a Filmtett Filmfesztivál, a Csíki Kamarazenekar őszi koncertjei, az 1956-os forradalom évfordulójának ünneplése, valamint a Csibész Alapítvány háromnapos eseményének felvételét az októberi kulturális programok sorába, a mellérendelt költségvetéssel egyetemben. A testület tudomásul vette továbbá két magyarországi delegáció – Tiszaújváros és Székesfehérvár – látogatási beszámolóját.
A kérdések és interpellációk napirendi pontnál többek között elhangzott: a városban lévő forgalomjelző táblák közül több balesetveszélyes, lévén túl alacsonyan, fejmagasságban van elhelyezve, méghozzá átjáróknál. Szőke Domokos alpolgármester jelezte, bárki megfogalmazhatja ezzel kapcsolatos észrevételeit a városházán, de akár Facebook-oldalán is.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek