szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Lebontani a falat a két közösség között

Roma napot szervezett szombaton a Szejkefürdőn a székely­udvarhelyi Budvár Roma Egyesület és a Gyulafehérvári Caritas. A rendezvény nem titkolt célja enyhíteni a szakadékot a roma közösség és a helyi lakosság között.

A szépségkirálynő Fotó: Nagyálmos Ildikó

Népes közönség, többnyire a Budvár negyed és az Éltetőkút utca lakói gyűltek össze szombaton a Szejkefürdőn, hogy együtt ünnepeljenek. A roma himnusz eléneklése után rajzpályázat kiértékelése következett, amelyet kisiskolások részére hirdettek meg a szervezők, és négy udvarhelyi iskola (Móra Ferenc, Bethlen Gábor, Palló Imre és Tompa László) diákjai vettek részt. A rajzpályázat témáját Rostás Farkas György A Nap gyermekei című meséje kölcsönözte, amely arról szól, hogy miért barna a cigányok bőre. A helyszínen kiállított rajzokból minden korosztály legjobbját díjazták.
A nap második fele kulturális műsorokra épült: elsőként fellépett a Budvár negyedi roma tánccsoport, amelynek tagjai önművelő módon, táncoktatók segítsége nélkül tanultak meg táncolni. Őket követően az oroszhegyi Urusos néptáncegyüttes vajdaszentiványi táncot és cigány táncot adott elő, utóbbit együtt ropták a közönséggel. A zetelaki Smiley Dance tánccsoport különleges produkcióval érkezett: a tánccsoport mozgássérült tagja az oktatóval közösen kerekes székes táncot mutatott be, majd éneket jelbeszéddel. A programban beígért Jó Arcok fellépése elmaradt.
A nap fénypontja a szépségverseny volt: nyolc lány mutatkozott be gálaruhában és hagyományos cigányviseletben. A legszebb roma lány címet a hetedikes Káli Laura nyerte el, aki nem csupán szépségével, hanem a tanulási eredményeivel és igazságérzetével is felhívta magára a figyelmet.
A Caritas társszervezésében sorra kerülő eseményen jelen volt Gálfi Árpád polgármester és Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke is, az eseményt mindkét, általuk képviselt intézmény támogatta.

A Budvár negyedi szociális központban évek óta működik a roma integrációs program: délutáni oktatásban foglalkoznak nemcsak gyerekekkel, hanem a szülőkkel és az egész közösséggel.
– Nem csupán az 5–8. osztályos korosztályt tanítom, hanem olyan csoportot is próbálok felzárkóztatni, megtanítani írni-olvasni, amely a rendszerből kiesetteket segíti. A program egységében az egész közösséget érinti, az egyéni esetektől a csoportos foglalkozásokig. Nem helyettük próbálunk dolgozni, hanem arra tanítani őket, hogy önállóan tudjanak továbblépni. Mindannyian tudjuk, hogy magas fal húzódik a roma lakosság és a társadalom többi tagjai között, ezt próbáljuk ezzel a rendezvénnyel is lebontani. Arra ösztönözzük őket, hogy mutassák meg magukat, a kultúrájukat, a hagyományaikat – fogalmazott Bodó Csilla, a Gyulafehérvári Caritas integrációs központjának vezetője. Hozzátette: csapatmunkával sikerült örömet szerezni a város azon lakóinak is, akik az év többi napján háttérbe szorulnak.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb