Lebilincselő műsorral és világsztárokkal érkeznek

Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera

417

Első kiadása és egyedisége miatt valószínűleg a legnagyobb szabású idei kulturális eseménye lesz Csíkszeredának a júniusi Operahét: a város önkormányzata és a Kolozsvári Magyar Opera jóvoltából világszerte ismert előadók lépnek fel Csíkszeredában. A Szakszervezetek Művelődési Házában az „eredeti” Bánk bánt, a Csárdáskirálynőt és Verdi Traviatáját is láthatjuk.

Szép Gyula és Ráduly Róbert Kálmán. Beérett a vendégszereplés Fotó: László F. Csaba

Ráduly Róbert Kálmán polgármester tavaly decemberben lapunknak számolt be először arról, hogy székelyföldi operahétre készülnek a Kolozsvári Magyar Opera társulatával. A törekvés beérett, tegnap pedig Szép Gyula operaigazgatóval közös sajtótájékoztatón ismertették a rendezvényt.

Visszatérés bő 30 év után
A Székelyföldi Operahét elnevezésű programot A Nagy Visszatérés „jeligével” szervezik. Utoljára a 80-as években volt példa arra, hogy Csíkszerdában – egyáltalán a Székelyföldön – fellépjen a Kolozsvári Magyar Opera. Rangját mi sem jelzi jobban, minthogy a zenés színházi műfaj legrégebbi – a budapestit is megelőző – magyar intézménye, egyben a világ egyetlen önálló, állami finanszírozású kisebbségi operája. Társulatában olyan előadók sorakoznak, akik a világ „legnagyobb” operaházaiban is felléptek már, a hatnapos székelyföldi rendezvénysorozatnak ugyanakkor sztárfellépője lesz a magyarországi Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas énekesnő is.
Mint a tegnapi sajtótájékoztatón megtudtuk: először még 2006-ban vetődött fel a kolozsvári opera csíkszeredai vendégszereplésének ötlete, de csak tavaly decemberben kezdődtek érdemleges tárgyalások.
– Régóta akarunk idejönni, de kellett ehhez az a másik láb is: az opera esetében ugyanis a kiszállás rendkívül költséges, a jegyárakból képtelenség fedezni mindezt. A kommunizmus idején volt példa erdélyi turnéra, de olyan még sosem történt, hogy a társulat hat napon át ugyanabban a városban vendégszerepeljen – fejtette ki Szép Gyula operaigazgató.
A 250 személyt foglalkoztató intézmény 170 taggal érkezik Csíkszeredába: 44 hangszeres és 30 fős színpadi személyzet mellett a többi közel száz vendég mind színpadi fellépő lesz.

Hagyományteremtő szándék
A repertoár kicsiktől idősekig mindenkit megszólít. A Szakszervezetek Művelődési Házában elsőként a Bánk bánt tekintheti meg a közönség, amelyet két este is bemutatnak. Szép Gyula elmondta: maga a zeneszerző – Erkel Ferenc – és fiai is alakítottak az eredeti művön, ezért „eredeti Bánk bánról” beszélni kissé túlzó kijelentés. A kolozsvári társulat azonban azt a változatot játssza évek óta, amely az eredeti változat hagyományát folytatja.
Az Ali baba és/vagy a negyven rabló című kétrészes családi musical főként a gyermekeket szólítja meg – ezt is két alkalommal viszik színpadra Csíkszeredában. Ugyancsak két este tekinthetik meg Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét, a vasárnapi zárónapon pedig Giuseppe Verdi Traviatáját játsszák. Miklósa Erika a Bánk bánban és a Verdi-műben lép színpadra Melinda, illetve Violetta Velery szerepében.
– Olyan műsorral érkezünk Csík­szeredába, amely a világ bármely színpadán megállná a helyét – jegyezte Szép Gyula.
Az operaigazgató és Ráduly-Róbert Kálmán is elmondta: hagyományteremtő szándékkal indítják az operahetet, ehhez viszont a közönség nagyszámú érdeklődése is szükséges. Ráduly Róbert Kálmán hozzátette: a telt ház sem hozná vissza a vendégszereplés költségeit, a különbözetet ezért az önkormányzat fizeti. Jegyeket a Csíki Mozi jegypénztárá­ban vásárolhatnak munkanapokon 9–18 óra között, szombaton pedig 10–15 óra között, illetve tegnap óta online az eventbook.ro/hall/ccs-miercurea-ciuc weboldalon is vásárolhatók belépők.

Program és jegyárak

• június 18. és 20., kedd és csütörtök: Bánk bán
• június 19., szerda: Ali baba és/vagy a negyven rabló
• június 21. és 22., péntek és szombat: Csárdáskirálynő
• június 23., vasárnap: Traviata
A szerdai nap kivételével mindennap egységesen 19 órakor kezdődnek az előadások, a belépő pedig 50 lej, 26 éven aluli diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményes áron 40 lej a jegy ára. Az Ali baba és/vagy a negyven rablót szerdán 16 órakor és 19 órakor is játsszák, a felnőttjegy ára 30 lej, a kedvezményes ár pedig 20 lej. A 16 órai előadásra 20 fős és annál nagyobb diákcsoportok esetében tanulónként 10 lejt kell fizetni.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek