Leaszfaltozták

48

Csíkszereda egyik fénypontja volt a Brassói úton található körforgalom: amióta átadták, csak baj volt vele. Az ötlet, hogy a Villanytelep utca és a Brassói út találkozásához körforgalmat kell építeni, jónak bizonyult, ám a kivitelezés annál rosszabbra sikeredett. Most javítottak rajta némiképp, de nem vagyok meggyőződve, hogy az állapot jelenleg is ideális.
A kamionosok sokáig csak a fent említett körforgalomban szenvedtek. Pár hónapja viszont még kettőbe be kell hajtaniuk, így immár triplán szenvednek. A Brassói útihoz hasonlóan volt megépítve a Hargita és a Nagyrét utcai körforgalom is, így csak hetek kérdése, hogy ott is mikor süllyed meg a körív belső fele. Mert a kockakövek már ott is repdesnek. Szanaszét.
A körforgalomnak a legnagyobb szerepe, hogy gördülékenyebbé tegyék egy útkereszteződésben az áthaladást. Csíkszeredában viszont inkább nehezíti a közlekedést számos körforgalom. A hivatásos sofőrök szerint a Hunyadi és Szentlélek utca kereszteződésében kialakított körforgalmat világszerte meg kellene mutatni, hogy így ne építs körforgalmat! A Vár téren kettő is van körforgalomból. Az egyiket, a bíróság előttit valamikor turbókörforgalomnak képzelték el, de ezt a fogalmat a csíki autóvezetők többsége – főleg aki csak a Zsögöd –Taploca–Csobotfalva útvonalon közlekedik – nem is ismeri. Pedig az ország több városában ezek jól beváltak, nagyban javítják a forgalom áthaladását egy-egy útkereszteződésben.
Ami Székelyudvarhelyt illeti, ott is található egy csodabogár-körforgalom. Egyik ismerősöm azt mondta a város déli, a Rákóczi – Kuvar – Hunyadi – Kossuth – December 1. utcák találkozásánál található körforgalomcsoportnak nevezett förmedvényről, hogy ez is tananyag lehetne az útépítők számára ellenpéldaképp. Udvarhelyi ismerősöm szerint az alkotók Csíkba jártak konzultálni körforgalom-építés céljából, és biztosan sok szilvapálinkát vittek, azt mind megitták, a tananyagból pedig az jött le, ami ott látható.
A csíkszeredai Brassói úti körforgalom belső ívéről a kockakövet felszedték, az alapot megerősítették, a felszínt leaszfaltozták. Nem lett gyorsabb az áthaladás a nyerges vontatók, buszok számára. Most, hogy a Villanytelep utcában már nem járhatnak a nehézgépjárművek, fel is számolhatták volna. És ez lett volna az igazi megoldás.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.