2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Leállt a szennyvízhálózat építése

Leálltak a szennyvízhálózat bővítésének munkálataival Gyer­gyószárhegyen – a stagnálás oka, hogy nem tudnak fizetni a kivitelezőnek. Gyergyószárhegy önkormányzata annak okán vált fizetésképtelenné, hogy éppen a tanács feloszlatását célzó bírósági döntésre várnak, emiatt nem tudják a költségvetésbe belefoglalni a környezetvédelmi alaptól, illetve a kormánytól érkező összegeket.

Csatornázás Gyergyószárhegyen. Múlt hónapban még javában dolgoztak
Csatornázás Gyergyószárhegyen. Múlt hónapban még javában dolgoztak

[dropcap]Á[/dropcap]tiratban értesítette a kivitelező Gyergyószárhegy önkormányzatát, hogy leáll a szennyvízhálózat építésének munkálataival mindaddig, míg „nem tisztázzák a kialakult helyzetet”. Érdeklődésünkre Gábor László polgármester elmondta, a leállás oka az önkormányzat fizetésképtelensége, ami lényegében a tanács feloszlatásának kezdeményezése után állt elő. Mint ismeretes, a gyergyószárhegyi tanács feloszlatását kezdeményezte a közigazgatási bíróságon Vass Katalin jegyző és Gábor László polgármester, mivel három egymást követő soros tanácsülésen egyetlen határozatot sem fogadott el a testület, illetve mivel testületileg lemondott tanácsosi mandátumáról az EMNP–MPP-frakció. A tanács feloszlatását július 29-én kezdeményezték; a közigazgatási bíróság augusztus 23-ig várja azokat a dokumentumokat, amelyek alapján határozatot hozhatnak a tanács feloszlatásáról, illetve döntési joggal ruházhatják fel a polgármestert – jelezte lapunknak Gábor László polgármester.

A szennyvízhálózat építési munkálatainak felfüggesztésével kapcsolatosan kifejtette, hogy még a júniusban elvégzett munkálatok számláját sem sikerült kifizetni teljes mértékben – az összegből még hibádzik 70 ezer lej –, és tartoznak a júliusi számla értékével is. Ugyanakkor elmondta, hiába irányzott elő a környezetvédelmi alap még 287 ezer lejt a gyergyószárhegyi szennyvízhálózat bővítésére, a tanács feloszlatása miatt az összeget nem tudják belefoglalni a helyi költségvetésbe.
– De nemcsak a szennyvízhálózat építésének munkálatai álltak le, hanem komoly összegeket veszíthet a község a költségvetés-leosztásból is – közölte a polgármester. Úgy fogalmazott: augusztus 30-ig költségvetés-kiigazítást kellene eszközölni, és belefoglalni a község költségvetésébe azokat az összegeket, amelyeket a nemrég megjelent sürgősségi kormányrendelettel irányoztak elő Gyer­gyószárhegynek. Ellenkező esetben a község elveszítheti a jövedelmi adó visszaosztásából származó 169 ezer lejt, az áruforgalmi adó visszaosztásából jövő közel 415 ezer lejt, valamint azt a 69 ezer lejt, amit oktatási és bérezési célokra irányoztak elő.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb