Leálló export: Bajban a holland virágtermelők

28

A koronavírus példátlanul sújtotta a holland virágkertészeti ágazatot. Sok vállalat, ha nem kap a kormánytól és a bankoktól sürgős kölcsönt, akkor néhány héten belül csődbe megy.

A kereslet csökkenésének eredményeként a Royal FloraHolland aukcióit nemcsak alacsony árak jellemzik, hanem nagymértékű eladatlan, kiváló minőségű termékkészlet is. Ilyen még nem történt a több mint százéves szövetkezet történetében – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Számos termelő és kereskedő vállalkozás túlélése került veszélybe. A virágkertészeti ágazat a harmadik legnagyobb exportáló Hollandiában. Schiphol és a rotterdami kikötő, Hollandia nemzetközi csomópontjai a vágott virágok és dísznövények kereskedelmének. A globális export közel 35%-a Hollandián át zajlik. A virágok és dísznövények exportja 6,2 milliárd euró értékű. Megközelítőleg 150 ezer ember dolgozik az ágazatban. A virágkertészeti termékek egyedülálló helyet foglalnak el, mivel a kezelésük olyan, mint a napi friss termékeké.
A piaci helyzet drámai, az elmúlt két hétben az árak 50%-kal alacsonyabbak lettek, mint normális esetben – mondta Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland vezérigazgatója. Ez általában a csúcsidőszaka a virágkertészeti termékeknek, anyák napja előtt több országban is. Ebben az időszakban a szokásos forgalom heti 150-200 millió euró. Ez a krízis a legrosszabb pillanatban érkezett. A kormánytól és a bankoktól érkező sürgős kölcsönök és egyéb pénzügyi támogatások nélkül a jól működő vállalkozások is hamarosan össze fognak omlani. Ágazati szinten kell cselekednünk, mielőtt túl késő lenne. Hollandia köztudottan a virágkertészet nemzetközi központja, a tulipán a nemzetközi szimbóluma országunknak. A kertészeti infrastruktúra különleges, visszafordíthatatlan kár fenyegeti. Nem engedhetjük, hogy ez megtörténjen – jegyezte meg a vezérigazgató.
A Royal FloraHolland ameddig csak lehet, fenntartja a vágott virágok és dísznövények exportját. Ha az export leáll, az sok virágkertészeti cég végét fogja jelenteni, ha nem kapnak támogatást. A Royal FloraHolland mint a termelők szövetkezete mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a termelőket és a kereskedőket, de a szektornak nincs elegendő eszköze a válság kezelésére.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek