LEADER-eredmények és -kudarcok

52

A sikertörténetek mellett egy sor szabályozási nehézség, a rendszer rugalmatlansága árnyékolta be a LEADER-program első tervezési időszakát. Mindezek ellenére a munkacsoportok vezetői bíznak abban, hogy nem szakad meg az elkezdett munka, így 2020-ig tovább folytathatják tevékenységüket.

LEADER-tábla Csomafalván. Nem zökkenőmentes a helyi akciócsoportok működése
LEADER-tábla Csomafalván. Nem zökkenőmentes a helyi akciócsoportok működése

Első alkalommal szerveztek találkozót a Hargita, Kovászna és Maros megyében tevékenykedő LEADER-munkaszervezetek képviselői számára. A múlt heti, a csíkszeredai megyeházán tartott LEADER-tanácskozáson az eddig elvégzett munkáról, partnerségekről esett szó. A találkozón a munkaszervezetek képviselői nem hallgatták el az elmúlt évek nehézségeit sem. Kiderült: adott esetekben már a partnerségek kialakítása sem egyszerű: ugyanis míg a magyar, esetenként a francia hatóság pozitívan bírálta el az együttműködést célzó programokat, a román szakhatóság negatívan véleményezte ezeket. Sok esetben emiatt csak félig sikerült a partnerségi programokat lebonyolítani.
Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke a tanácskozáson felsorolt gondok ellenére sikertörténetnek nevezte a székelyföldi LEADER-akciócsoportok tevékenységét.
– Ha az autonómia megteremtéséről beszélünk, akkor a helyi akciócsoportoknak jelentős szerepük van ebben, hiszen sok millió euró sorsáról dönthetnek – jelentette ki a Hargita megyei elöljáró, hangsúlyozva a megyehatárokon átnyúló együttműködések fontosságát.
Moldován József parlamenti képviselő örömét fejezte ki a Székelyföld Napok keretébe illesztett konferencia megszervezéséért, leszögezve: a LEADER-együttműködésekből mindenki sokat tanulhat, a helyi akciócsoportok projektjei, pályázati lehetőségei pedig a munkahelyek teremtéséhez járulhatnak hozzá.
– Remélem, néhány év múlva ennek a beszélgetésnek látszani fognak az eredményei – tette hozzá a képviselő.

Daczó Dénes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek