Lazăr a legfőbb ügyész

60

Augustin Lazăr személyében új legfőbb ügyészt nevezett ki tegnap Klaus Iohannis államfő, miután a tisztség Tiberiu Nițu lemondása nyomán megüresedett. Nițu már február elején önként távozott a posztról, miután a korrupcióellenes ügyészség eljárást indított ellene azzal a gyanúval, hogy jogtalanul állapodott meg a belügyminisztériummal rendőri felvezetés rendszeres igénybe vételéről. Nițu megbízatása az idén amúgy is lejárt volna, így lemondása csak néhány hónappal rövidítette meg mandátumát.
Idén egyébként több kulcsfontosságú tisztség megürülése is várható volt az igazságszolgáltatásban, hiszen a legfőbb ügyész mellett a korrupcióellenes főügyész mandátuma is lejárt. Ez utóbbi kinevezése már április elején eldőlt: az államelnök a DNA élén Laura Codruța Kövesi mandátumát újabb három évre meghosszabbította.
Az igazságszolgáltatás reformjának folytatását szorgalmazó Európai Unió és az Egyesült Államok a DNA-főügyész mellett a legfőbb ügyész kinevezését is kiemelt figyelemmel kísérte. Augustin Lazăr kinevezése azért húzódott el, mert a törvényes előírások szerint hosszas jelölési eljárást kellett lefolytatniuk az érintett intézményeknek. Augustin Lazărt az igazságügyi miniszter javasolta legfőbb ügyésznek, ezt követően jelöltségét a Legfelső Bírói Tanács is kedvezően véleményezte. A törvények szerint a kinevezés végül az államfő kizárólagos jogkörébe tartozik: Iohannis ezt tegnap tette meg.

Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, discuta cu jurnalistii, la iesirea din sediul Parchetului General, in Bucuresti, joi, 23 ianuarie 2014. LIVIU ADASCALITEI / MEDIAFAX FOTO
Fotó: mediafax / Liviu Untaru
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek