Látványos, technikás, de ugyanakkor gyors szakaszok

Hargita Rali 2019 (3)

77

A hétvégén rendezik a hazai ralibajnokság negyedik futamát, a Hargita Ralit. A versenyt szervező Maxx Racing SE ezúttal is a tavaly használatos pályákon tartja az idei viadalt, az első napi szakaszokról a tegnapi lapszámunkban írtunk. A verseny második napján a Homoród mentén száguldanak az autósok, a nézőknek több helyszínt is ajánlunk.

A verseny második napján egy három szelektívből álló hurkot teljesít a mezőny három alkalommal

Sorozatban hetedik éve ad majd otthont a Hargita Ralinak Székelyudvarhely, 2013-tól három évig murva borítású utakon tartotta a Maxx Racing a Hargita Ralit, 2016-tól pedig aszfaltutakra tért át a mezőny, és azóta változatlan pályákon zajlik a verseny. Tegnapi lapszámunkban a Bucsin és a Libán szakaszokat, valamint a szuperszpeciált mutattuk be, ma a Homoród menti szelektívekről adunk ismertetőt.

Háromszor három
Szombaton, a Hargita Rali második napján egy három szelektívből álló hurkot teljesít három alkalommal a mezőny. A 6,44 kilométeres Patakfalva szelektív rajtja a település déli kijáratánál lesz, az érkezés pedig Ho­mo­ródszentmárton bejárata előtt. Az első versenyautó rajtja 9.17, 12.38 és 15.59 órakor lesz az első, a második, illetve a harmadik átmenetel során. A szakasz rövid, nagyon sok kanyarral tarkítva. A nézők biztonságosan több helyről is nézhetik a versenyt, ám aki autóval akarja megközelíteni a szelektívet, annak Kénos bejáratainál ajánlatos parkolni.
A 6,25 kilométeres Szentpál szakaszt a település végétől – a halastavaktól – Homoródkarácsonyfalva bejáratáig a 131-es és a 132-es megyei úton tartják, ez a verseny legrövidebb szakasza a szuperszpeciált leszámítva. Az első versenygép 9.38, 12.59, illetve 16.20-kor rajtol majd. Annak ellenére, hogy a szakasz rövid, nagyon tempós, az első része emelkedő sok kanyarral, majd a tetőre érve egy szintén nagyon kanyargós ereszkedő következik, a szelektív vége pedig nagyon gyors. Látványos lesz a halastavaknál a rajtot követni, a tetőn pedig be lehet látni a hajtűkanyarokat, ugyanakkor a 131-es és a 132-es megyei út találkozásánál a visszafordító is nagyon nézőbarát. Ez utóbbi részen van hely a nézőknek parkolni is.
A Lövéte – Kirulyfürdőn áthaladó – szakaszt a település és a Kalibáskő közötti úton tartják, a szakasz hossza 13,70 kilométer. Az első versenyautó 10.06, 13.27, és 16.48 órakor rajtol, az utolsó szelektív pedig a raliban Power Stage-nek számít, ahol a pilóták bónuszpontokat szerezhetnek. A szakasz nagyon változatos, hiszen Lövétéről emelkedő vár a mezőnyre, majd beereszkednek Kirulyfürdőre, végül pedig a szűk úton „felmásznak” a Kalibáskőig. A Lövétéhez közeli tetőn nagy részt beláthatnak a nézők, ugyanakkor itt van lehetőség biztonságosan leparkolni a civil autókat is. Látványos az Asszonybosszantó és a Kirulyfürdő környéke is, viszont a szakasz utolsó, emelkedő részén nincs olyan hely, ahol biztonságosan lehetne nézni a versenyt.
A nézőknek azzal is kell számolniuk, hogy szombaton a rali ob mezőnye után rajtolnak a veterán gépjárművek, majd a rali ob-2 résztvevői is. Ugyanakkor arra is kell számítani, hogy az első versenyautó rajtja előtt másfél órával zárják le az utakat, ezt követően már csak a ralihoz tartozó hivatalos személyek mehetnek fel járművel a pályára. A szervezők felhívják a nézők figyelmét, hogy saját, illetve a versenyzők biztonsága érdekében ne parkoljanak a gyorsasági szakaszok rajtja és célja közvetlen közelében, és amennyiben felmennek a pályára kocsival, autóikat ne hagyják tiltott helyen vagy kanyarok bukózónáiban.

Kopacz Gyula

Útlezárások

A Hargita Rali alatt több megyei, illetve egy országúton lezárják a közúti forgalmat. A jelzett időpontok a verseny tervezett és normál lefolyása alatt értendők. Bármilyen csúszásról a helyszínen tartózkodó pályabírók információval tudnak szolgálni.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek