Látványos lőszerpusztítás

Világháborús lőszereket semmisítettek meg Szépvíz határában

382

Első és második világháborús lőszereket semmisítettek meg tegnap a Hargita és a Kovászna megyei katasztrófavédelem tűzszerészei Szépvíz község határában, az egykori kavicsbányánál. A műveletet Florian Tudose, a Kovászna megyei katasztrófavédelem tűzszerész alezredese irányította, ugyanis a Hargita megyei tűzszerészek között csak altisztek vannak, egy ilyen akciót pedig csak tiszt felügyelete mellett lehet végrehajtani – közölte Alina Ciobotariu, a Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Első és második világháborús lőszerek megsemmisítésre várva Fotók: László F. Csaba

A helyszínt gondosan megválasztották, a településektől távol, csak mezei úton lehetett megközelíteni, amikor stábunk a helyszínre ért már mindent előkészítettek.
– Soha nem rutinfeladat a lőszerek megsemmisítése, mert rutinmunka esetén lankad az ember figyelme, ezért szó sem lehet esetünkben erről – jelentette ki Florian Tudose alezredes lapunk kérdésére.

Ezt követően elővett a zsebéből egy ártalmatlan kulcsnak látszó tárgyat és hozzátette: ez kulcs, anélkül nem lehet elindítani a lőszereket felrobbantó elektronikus szerkezetet. Az alezredes ugyanakkor kérdésünkre elmondta, akkor kerítenek sort hasonló akciókra, amikor összegyűl annyi muníció, hogy már nem lehet tovább tárolni. Hozzáfűzte: ritkábban, de előfordul, hogy már a helyszínen megsemmisítik a talált lőszereket, de ehhez az kell, hogy a hely minden szempontból megfeleljen ennek a célnak. A lőszer-megsemmisítő akcióban összesen 2,5 kilogramm robbanószert, TNT-t használtak fel. Összesen 11 lövedéket és 1203 gyalogsági – 7,62 milliméteres – töltényt semmisítettek meg. A felrobbantott lövedékek közt volt egy védőgránát, összesen hét 82 milliméteres aknagránát, egy 57 milliméteres robbanólövedék, egy 37 milliméteres páncéltörő lövedék és egy PG2-es páncéltörő gránát is.


Alina Ciobotariu elmondta: az első, illetve a második világháborúból származó lövedékek közül néhány teljesen használható állapotban maradt meg. Ezeket Hargita megye különböző részein gyűjtötték be, a legutóbbi, még tavaly novemberben tartott lőszer-megsemmisítő akció­juk után. Hozzáfűzte: a muníció megsemmisítése minden esetben nagy kockázatot rejt magában.
– Emlékeztetnünk kell a lakosságot, hogy ezek a lövedékek valós veszélyt jelentenek megtalálásuk pillanatában, ezért a legfontosabb tennivalójuk, hogy azonnal jelentsék az ilyen eseteket a 112-es sürgősségi hívószámon. Ezenkívül az is fontos, hogy ne nyúljanak a lőszerekhez, ne dobják tűzbe és ne engedjék, hogy a gyerekek játszanak vele – figyelmeztetett a szóvivő.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.