Látványos elképzelést valósítanak meg

55

A községközpont kultúrotthonának átfogó felújítása jelenti a legfőbb feladatot Csíkszent­mártonban, és az önkormányzat még ebben a hónapban kiírná a kivitelezés közbeszerzését. A beruházás értéke mintegy 2 millió lej, és Gergely András polgármester állítja: a térség egyik leglátványosabb kultúrotthona lesz, miután befejezik a felújítást.

Az 1900-as évek elején épített kultúrotthon nem felel meg a mai igényeknek. Funkcionálissá teszik Fotó: Kovács Hont Imre
Az 1900-as évek elején épített kultúrotthon nem felel meg a mai igényeknek. Funkcionálissá teszik Fotó: Kovács Hont Imre

A csíkszentmártoni kultúrotthon épületét az 1900-as évek elején építették, a megyésítés után alakították át közösségi térré, és építették hozzá a színpadot. Ma is használható, de a kor igényeinek nem felel meg, ezért a helyi önkormányzat évek óta töri a fejét az épület felújításán.
– Pályázásban is gondolkodtunk, de nem sikerült, és végül úgy döntöttünk, hogy idén önerőből nekifogunk. Még két engedélyt kell beszereznünk, és akkor kiírhatjuk a kivitelezés közbeszerzését. Az utóbbi évek során sikerült pénzt megtakarítanunk erre a célra, a későbbiekben pedig meglátjuk, hogy honnan számíthatunk esetleges támogatásokra, pályázati lehetőségekre. Jelen helyzetben a pályázás időhúzás lenne – nyilatkozta Gergely András polgármester.
A munkálat az épület teljes felújítását foglalja magába, az udvar felé pedig bővítik is a kultúrt: fedett előteret terveznek oda. A századfordulós jelleg megőrzésére vigyáznak, de szerkezeti módosítások is lesznek – ezeknek egyik célja az épületen belüli közlekedés praktikussá tétele.
– Ismét régi épületet újítunk fel, amely jobban megdolgozza a szürkeállományt, mert már meglévő épületet kell funkcionálissá, a mai igényeknek megfelelővé tennünk. Idén mindenképpen elkezdenénk a kivitelezést, és akár be is lehetne fejezni a következő évben, de mivel önerőből állunk neki, nem állíthatjuk, hogy jövőre lezárul a munka. Ha végzünk, a környék legszebb kultúrotthona lesz – jegyezte meg a községvezető. A beruházás becsült értéke 2 millió lej, és a nagyterem felújítása, valamint az ezt kiszolgáló terek – előcsarnok, konyha, mosdók – élveznek elsőbbséget.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.