2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Látogatási tilalom a csíkszeredai megyei kórházban

Meghatározatlan időre fel­füg­gesztették a beteglátogatást a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház valamennyi egységében. A rendelkezés oka: Hargita megyében is megnövekedett az influenzás, valamint a felső légúti betegségekben szenvedő személyek száma.

A megyei kórház bejárata. Tilos a beteglátogatás Fotó: Kovács Hont Imre

A betegek és a hozzátartozók érdeke is azt kívánja, hogy a látogatási tilalom bevezetésével korlátozzák a megfázásos betegségek terjedését. A tilalom ideje alatt kizárólag a főépület földszintjén, a járóbeteg-rendelőkben és annak folyosóin tartózkodhatnak a kórházba be nem utalt személyek. A betegeknek tilos utcai viseletben az osztályokon tartózkodniuk – tudtuk meg dr. Demeter Ferenc kórházigazgatótól.
– Nem tudjuk, meddig tart a tilalom, de sajnos több olyan beteg fekszik a kórházban, akinek az állapota mellé nem hiányzik még az influenza is, hiszen betegségük még súlyosabbá válhat, akár végzetes is lehet – tette hozzá az intézményvezető.
A látogatási tilalom a megyei kórház mindegyik egységére vonatkozik, tehát nemcsak a Nagy Laji-dombján található főépületben, hanem a csíksomlyói fertőző és tüdőgyógyászati osztályon, illetve a bőrgyógyászaton, szemészeten, pszichiátrián és a fül-orr-gége osztályon is tiltott a látogatás.
Hargita megyében egyébként 14 influenzavírussal fertőzött személyt tartanak számon, ez nyolccal több, mint ahány az azt megelőző legutolsó adatokban szerepelt – tudtuk meg dr. Tar Gyöngyitől, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetőjétől.
– Valószínű, ennél több ember szenved influenzában, azonban ezeket az eseteket laboratóriumi vizsgálatokkal is igazoltuk. A néhány héttel ezelőtti, influenza okozta haláleset miatt megnőtt az érdeklődés a betegség iránt, a kezelőorvosok részéről is több laboratóriumi vizsgálatra vonatkozó igénylés érkezett, ezért növeltük a diagnosztikai lehetőségeket – mutatott rá az egészségügyi intézmény igazgatója.
Az influenza mellett, a múlt heti adatok szerint 1640 ember küszködik felső légúti megbetegedéssel, az azt megelőző héten 834 beteget tartottak nyilván. Jelentősen nőtt továbbá a tüdőgyulladásos esetek száma is: az elmúlt időszakban negyvenről 147-re emelkedett a betegek száma szerte a megyében.
Országos viszonylatban tegnap 57-re emelkedett azok száma, akik influenza miatt haltak meg idén – közölte a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ (CNSCBT) az Agerpres hírügynökséggel.
A legutóbb elhunyt három személyt nem oltották be korábban influenza ellen, és más betegségekben is szenvedtek. Dolj megyében egy 79 éves férfi, Prahova megyében egy 49 éves nő, míg Vaslui megyében egy 75 éves férfi hunyt el az influenza miatt.

Márk Boglárka

Kapcsolódó cikkek:

14,351RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb